Gemeente Tilburg

Datum
5 mei 2006

Monument tegen zinloos geweld op 5 mei in gebruik genomen

Op vrijdag 5 mei heeft burgemeester Ruud Vreeman het Tilburgs monument tegen zinloos geweld officieel onthuld. In zijn speech gaf hij aan dat Tilburg hiermee verrijkt is met zowel een plek van troost als een plek van protest. "Vandaag gaat het over vrijheid en dat kan alleen bestaan in een samenleving zonder geweld. Dit monument is een signaal dat geweld moet worden uitgebannen", aldus Vreeman Het monument staat in de tuin van de Heikese Kerk. In overleg met het parochiebestuur is voor deze plek gekozen. De tuin is ter gelegenheid van de plaatsing van het monument getransformeerd in een klein park. "Een groene enclave als protest tegen verstening, verkilling", aldus Vreeman. Alle aanwezigen kregen de gelegenheid een aandenken of bloemen neer te leggen bij het monument.

Voor de realisering van het monument was E 110 000,- nodig. De gemeente had reeds E35 000,- beschikbaar gesteld. Om de rest van het bedrag bij elkaar te krijgen, had Ruud Vreeman een Comité van Actie ingesteld. Het Comité heeft initiatieven uit de Tilburgse samenleving om geld voor het monument te verzamelen gestimuleerd. Dit gebeurde onder de noemer ÂŽ200.000 harten, één gedachte`. "Liever veel kleine beetjes dan enkele grote sponsors. Iedere Tilburger die heeft bijgedragen heeft daarmee als het ware zijn handtekening tegen zinloos geweld gezet," aldus Vreeman. De burgemeester maakte tevens bekend dat het benodigde bedrag inmiddels bij elkaar is gebracht.

In het midden van de jaren '90 waren in Tilburg twee doden te betreuren door zinloos geweld. Het gemeentebestuur besloot enkele jaren geleden, na overleg met de nabestaanden, om één monument tegen zinloos geweld te realiseren in het centrum van Tilburg. Het monument is een ontwerp van de Tilburgse kunstenaar Guido Geelen. Het is een in brons gegoten Brabantse kabinetkast waar herinneringen aan slachtoffers en/of daden van zinloos geweld kunnen worden geplaatst. Het monument wordt beheerd door de gemeente Tilburg in samenwerking met de Toezichthouderspost Centrum. Meer informatie, ook over het ŽgebruikŽ van het monument, is te vinden op www.tilburgerstegenzinloosgeweld.nl