Time : 14:22:19
Date : 04 May 2006
Sender Name: Liege concept desing S.A.

Een Marshall Plan voor het Waals Gewest?

Het verhaal roept niet alleen de achteruitgang op van de economische activiteit in het Waals Gewest, maar ook de absurditeit van het politiek discours.

Mijn bedrijfje, reeds lang actief in het Brusselse, opende in juli 2004 een nieuw verkooppunt in de provincie Luik. Zonder me te laten afschrikken door de onzekere economische situatie in het Waals Gewest. Uiteindelijk gingen we gewoon in op de verwachtingen van dhr. Di Rupo, die in KMO's de scheppers van werkgelegenheid bij uitstek zag. Wat hij trouwens meer dan eens publiekelijk heeft verkondigd.

Voor dit nieuwe verkooppunt wierven we 4 personen aan, waarvan 3 jonger dan 25 jaar. Zonder specifieke opleiding of ervaring. En zonder hiervoor enige subsidie of andere aan te vragen bij het Waals Gewest.

Dit alles betekende een aanzienlijke en riskante investering. Om onze activiteiten uit te bouwen, maakten we dan ook de noodzakelijke publiciteit via huis-aan-huisfolders.

Wat is nu het absurde? Van bij de start - en nog voor er maar ook enige winst kon geboekt worden - werd het bedrijf bestookt met gemeentetaksen. Taksen die vandaag oplopen tot ¤ 67.998.18.

We hebben talrijke aangetekende zendingen gericht naar de gemeentelijke autoriteiten, naar de stad Luik en naar de minister-president van het Waals Gewest, Ellio Di Rupo, vragend voor begrip. Zonder resultaat.

Niet dat we de gegrondheid van de belastingen op publicitaire folders, die de gemeentelijke administraties vorderen, in twijfel trekken. Verre van. En we weigeren ook niet om deze te betalen.

Maar een bedrijf, nieuw in de provincie Luik, moet zich eerst bekend kunnen maken alvorens aanspraak te maken op winst. Publiciteit is onontbeerlijk om dat te bereiken. Het is daarnaast ook geen geheim dat een KMO gebukt gaat onder R.S.Z.-bijdragen, loonkosten, huur, leveranciers, allerlei taksen en heffingen... enz.

Voor zulk bedrijf is het sowieso al een kwestie van overleven. Tel daarbij de gemeentelijke taksen die te betalen zijn voor er de minste winst geboekt wordt... en dan weet u hoe laat het is!

Al meer dan een jaar blijven onze talrijke aangetekende zendingen naar gemeentelijke en gewestelijke autoriteiten onbeantwoord. Daarentegen werden we wel verwittigd dat we, bij niet-betaling, boetes of zelfs een inbeslagneming riskeren. Toch vragen we de betreffende overheid niet meer dan een kans om ook effectief geld te verdienen. Vooraleer ons taksen op te leggen. Maar wie bekommert zich nog om de toekomst van het bedrijf...

Is het Marshall Plan niet meer dan een illusie? En is dit geen handelswijze, zelfs aanmoediging, die investeerders aanzet het Waals Gewest te ontvluchten en zich te verschansen in Brussel? Of om de activiteiten over te brengen naar het Vlaams Gewest of elders... Maar vooral om niet te investeren in het Waals Gewest?

De vraag die we ons vandaag moeten stellen is eenvoudig: wat moet een bescheiden bedrijf, dat van bij de aanvang bedreigd wordt, ondernemen om de overheid tot rede te brengen en een kans te krijgen om in alle sereniteit op te starten. Zonder bedolven te worden onder taksen.

Jean-François Calloud
0475 / 248 294
e-mail : jfc@icdsa.be
Comments: (None)

URL: (None)
Picture: (None)
Attachments: (None)

Link to Press Release - FR Link to Press Release - NL