LTO Noord


Nieuwe uitbraak varkenspest in Duitsland

De regering van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen heeft op 5 mei een nieuwe uitbraak van varkenpest gemeld. Onderzoek (eindscrening) heeft uitgewezen dat varkens van een bedrijf in Raesfeld in het district Borken de ziekte hadden. Het betreft hier de bevestiging van de gisterenmiddag (4-4) gemelde verdenking in Kreis Borken.

Het bedrijf ligt in het drie kilometer brede beschermingsgebied dat in maart was ingesteld na de eerste uitbraak van varkenspest in Raesfeld. Er is opnieuw een toezichtgebied ingesteld. Tevens heeft Duitsland het transport van varkens tussen varkensbedrijven in de "Regierungsbezirken" Arnsberg, Dusseldorf en Munster verboden, vooralsnog tot en met 15 mei.

Het betreffende bedrijf is een zeugenhouderijbedrijf. Op 4 april is dit bedrijf serologische onderzocht. Toen is er niets gevonden.

De Europese Commissie heeft opdracht gegeven alle varkens bij de 96 bedrijven in de drie kilometer-zone te laten ruimen. Het gaat om ruim 52.000 dieren. Brussel zou de compensatie daarvoor willen dragen.

De nieuwe uitbraak heeft vooralsnog geen gevolgen voor Nederland. De betreffende toezichtgebieden raken niet de Nederlandse grens. De maatregelen die Nederland heeft genomen blijven van kracht. De controle op deze maatregelen zal worden aangescherpt. Het betreft ondermeer de dubbele R&O.

De LTO organisatie roept varkenshouders en organisaties op de gebieden te mijden en contacten met bedrijven in de rest van Duitsland ook zoveel mogelijk te beperken en in ieder geval optimaal te beveiligen met preventieve maatregelen.

Uiterste alertheid blijft noodzakelijk.

Voor nadere informatie over de maatregelen in Duitsland en kaartjes van de betreffende gebieden

http://www.kreis-borken.de/kreisregion/xgse4/index.php?r=kreisregion&p=0

Henk Boelrijk, vrijdag 5 mei 2006