Voedingcentrum
Veiligheid aspartaam bevestigd
Â
5 mei 2006
Aspartaam is een zoetstof waarvan de veiligheid regelmatig wordt
bediscussieerd.
Vandaag heeft de Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA) een onderzoek
afgerond en gerapporteerd. Conclusie is dat er geen reden is om de
gevestigde wetenschappelijke visie op de veiligheid van aspartaam te
herzien.
Â
Een Italiaans onderzoek heeft veel stof doen opwaaien omdat het
aspartaam in verband bracht met het ontstaan van tumoren. De EFSA zag
dit als aanleiding om het onderzoek minutieus na te trekken. Ook al
zijn er reeds vele studies uitgevoerd die de veiligheid van aspartaam
onderbouwen, met de veiligheid van voeding mag geen risico gelopen
worden.
Het onderzoek geeft ook geen reden tot herziening van de
veiligheidsnorm van aspartaam. Bovendien stelt de EFSA vast dat de
aspartaamconsumptie in Europa voldoende onder de veiligheidsnorm ligt.
(De ADI is 40 mg/kg, de consumptie loopt op tot 10 mg/kg)
De EFSA stelde onder meer vast dat het Italiaanse onderzoek ernstig
verstoord is door ziektes onder de onderzochte ratten. Deze ziektes
hadden niets met het onderzoek van aspartaam te maken. Daardoor stond
de waargenomen toename van dieren met tumoren los van het onderzoek.
Er was geen relatie tussen de hoeveelheid tumoren en de geconsumeerde
hoeveelheid aspartaam. Andere afwijkingen die de onderzoekers hadden
toegeschreven aan aspartaam moeten worden toegeschreven aan
onevenwichtige voeding. Tenslotte werd ook de diagnose van de tumoren
in twijfel getrokken.
Â
Zie ook:
* Zoetstoffen
Bron:
* http://www.efsa.eu.int/press_room/press_release/1472_en.html
Voor al uw vragen over gezond en lekker eten
www.voedingscentrum.nl, (070) 306 88 88
Voedingscentrum - eerlijk over eten