Voedingcentrum


Veiligheid aspartaam bevestigd

Â

5 mei 2006

Aspartaam is een zoetstof waarvan de veiligheid regelmatig wordt bediscussieerd.
Vandaag heeft de Europese Voedselveiligheids Autoriteit (EFSA) een onderzoek afgerond en gerapporteerd. Conclusie is dat er geen reden is om de gevestigde wetenschappelijke visie op de veiligheid van aspartaam te herzien.

Â

Een Italiaans onderzoek heeft veel stof doen opwaaien omdat het aspartaam in verband bracht met het ontstaan van tumoren. De EFSA zag dit als aanleiding om het onderzoek minutieus na te trekken. Ook al zijn er reeds vele studies uitgevoerd die de veiligheid van aspartaam onderbouwen, met de veiligheid van voeding mag geen risico gelopen worden.

Het onderzoek geeft ook geen reden tot herziening van de veiligheidsnorm van aspartaam. Bovendien stelt de EFSA vast dat de aspartaamconsumptie in Europa voldoende onder de veiligheidsnorm ligt. (De ADI is 40 mg/kg, de consumptie loopt op tot 10 mg/kg)

De EFSA stelde onder meer vast dat het Italiaanse onderzoek ernstig verstoord is door ziektes onder de onderzochte ratten. Deze ziektes hadden niets met het onderzoek van aspartaam te maken. Daardoor stond de waargenomen toename van dieren met tumoren los van het onderzoek. Er was geen relatie tussen de hoeveelheid tumoren en de geconsumeerde hoeveelheid aspartaam. Andere afwijkingen die de onderzoekers hadden toegeschreven aan aspartaam moeten worden toegeschreven aan onevenwichtige voeding. Tenslotte werd ook de diagnose van de tumoren in twijfel getrokken.

Â

Zie ook:


* Zoetstoffen

Bron:


* http://www.efsa.eu.int/press_room/press_release/1472_en.html

Voor al uw vragen over gezond en lekker eten
www.voedingscentrum.nl, (070) 306 88 88

Voedingscentrum - eerlijk over eten