Ingezonden persbericht

Voorschoten, 25 april 2006

TENTOONSTELLING 'EEN PORSELEINEN PRENTENBOEK'
Kasteel Duivenvoorde toont 18de-eeuws Loosdrechts porselein

In Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten wordt vanaf 2 mei a.s. de tentoonstelling
'Een Porseleinen Prentenboek' gehouden. Hierin staan twee zeldzame, 18de-eeuwse Loosdrechtse eetserviezen centraal.

De bezoekers krijgen een uitzonderlijke verzameling Loosdrechts porselein te zien. Bijzonder is het eetservies in bietenrood met terrines, sauskommen, schotels en borden behorend tot de Lodewijk XVI-stijl, totaal 137 stuks. De fijngeschilderde tafereeltjes op het delicate porselein bieden een interessante kijk op het dagelijks leven uit de tweede helft van de achttiende eeuw. Dit geeft het servies zijn unieke plaats tegenover andere eetserviezen uit die tijd, die doorgaans werden beschilderd met bloemen, topografische afbeeldingen of chinoiserieën.

De collectie van Kasteel Duivenvoorde is mede bijzonder, omdat in Holland slechts op kleine schaal porselein werd geproduceerd. Dominee De Mol richtte in 1774 de Loosdrechtse porseleinfabriek op om de arme bevolking in zijn dorp werk te verschaffen. De kwaliteit van het product was hoog en werd alom geprezen. Aanschaf was alleen weggelegd voor de adel en rijke burgers. Al het Loosdrechts porselein is in een periode van slechts tien jaar vervaardigd en uiterst zeldzaam. Opvallend in de Loosdrechtse productie zijn de eenkleurige beschilderingen. De uitvoering in bietenrood is beroemd geworden en zeer geliefd bij liefhebbers van porselein.

Tijdens de rondleiding door het authentiek ingerichte kasteel opent de gids dit seizoen speciaal de porseleinkast om ook het weelderige en subtiel gedecoreerde bloemenservies te tonen. Voorts loopt u langs een feestelijk gedekte eettafel en in de Museumkamer is een kleine expositie die de naam van de tentoonstelling alle eer aan doet. U krijgt de gelegenheid de afbeeldingen met een diversiteit aan onderwerpen van heel dichtbij te bewonderen. Zelfs de geschiedenis van de Loosdrechtse porseleinfabriek komt aan bod. De rondleidingen worden gehouden van 2 mei t/m 30 september 2006, van dinsdag t/m zaterdag om 14.00 en 15.30 uur. Reserveren voor groepen is mogelijk tot 31 oktober. De rondgang van ruim een uur gaat over meerdere verdiepingen van het kasteel en is daarom helaas niet geschikt voor minder validen.

Kasteel Duivenvoorde, Laan van Duivenvoorde 4, 2252 AK Voorschoten,
tel. 071-561 37 52, www.kasteelduivenvoorde.nl.

Noot voor de pers,

Ingezonden persbericht