Nationaal Comité 4 en 5 mei

VRIJHEID UITBUNDIG BESPROKEN EN GEVIERD

Honderdduizenden mensen hebben op 5 mei de vrijheid gevierd. Op de Nationale Start van de Viering van de Bevrijding in Friesland, de dertien Bevrijdingsfestivals en het Concert op de Amstel namen veel mensen deel aan de activiteiten op deze Dag van de Vrijheid. Tijdens de Nationale Start in het Natuurmuseum in Leeuwarden sprak Ruud Lubbers de 5 meilezing uit, getiteld De derde bevrijding.

Friesland was dit jaar de gastprovincie voor de Start van de Nationale Viering van de Bevrijding. Het besloten ochtendprogramma stond in het teken van 'vrijheid maak je met elkaar'. Ruud Lubbers sprak de 5 meilezing uit. In zijn lezing "De derde bevrijding" riep hij op tot een bevrijding van onszelf, van onze eigen angsten "De derde bevrijding is het vermogen verscheidenheid positief te ervaren en de kunst ons deel van de natuur en een grotere gemeenschap te weten". Hij heeft de lezing gemaakt in samenspraak met de studenten van de Thorbecke academie.

Met het ontsteken van het bevrijdingsvuur gaf minister-president Balkenende het startschot voor de festiviteiten op de dertien provinciale Bevrijdingsfestivals. Balkende deed ook de aftrap voor de 5 mei debatten. Hij zei "".aan de oppervlakte is iedereen het snel eens over de vrijheid. Iedereen is voor. Maar als je wat dieper graaft stuit je op allerlei vragen. Vrijheid is helemaal niet zo eenvoudig." Na een prikkelende video werd er samen met Balkenende gediscussieerd over de stelling: "Artiesten mogen in hun teksten en clips homo's en vrouwen ongestraft beledigen".

De Ambassadeurs van de Vrijheid The Sheer vroegen op de Bevrijdingsfestivals aandacht voor persvrijheid in Angola, samen met Mensen in Nood. Natuurlijk zongen zo ook hun versie van het Lied van de Vrijheid. Ook Brace en Lange Frans en Baas B waren als Ambassadeur van de Vrijheid op pad. Zij vroegen aandacht voor mensenrechten en oorlogervaringen bij kinderen, samen met Amnesty International en War Child. In totaal trokken de dertien Bevrijdingsfestivals samen ruim 800.000 bezoekers.

De Nationale Viering van de Bevrijding werd afgesloten in de hoofdstad met het 5 meiconcert op de Amstel. In aanwezigheid van H.M. de Koningin speelde het Radio Filharmonisch Orkest een bijzonder programma. Zij traden o.a. op met Carel Kraayenhof en zijn Sexteto Canyengue. Thé Lau trad dit jaar zelf op met zijn Lied van de Vrijheid. Het concert op de Amstel werd afgesloten met vuurwerk en met het legendarische lied 'We'll meet again' tijdens het wegvaren van H.M. de Koningin.

---
Noot voor de redactie,