April 2006

Ontdek Groningen in mei op de fiets
Meimaand fietsmaand met 12 boeiende fietsroutes Van 6 tot en met 27 mei kunnen fietsliefhebbers hun hart ophalen in Groningen, dan staat deze provincie namelijk in het teken van fietsen. Gedurende vier weekenden worden er door heel Groningen fietsroutes georganiseerd. De afstanden variëren van 20 tot 42 kilometer. Door collectieve samenwerking met de Groninger VVV's wil Marketing Groningen de provincie Groningen als dé fietsbestemming van Nederland promoten. De 12 fietsroutes zijn verspreid over de 4 weekenden in mei. Onderstaand een greep uit het aanbod:

Zaterdag 6 mei
Het eerste weekend van mei kunnen fietsers hun hart ophalen tijdens de `Natuurroute Oudeschans-De Lethe-Vriescheloo', deelnemers aan de route `Vanaf Winsum over het Hogeland' maken kennis met de zeedijk/waddenkust en de eeuwenoude wierdendorpen. In Oost-Groningen maken de fietsers tijdens de route `De mooiste plek van Groningen' kennis met het gebied Westerwolde en brengen zij een bezoek aan Wonderwereld in Ter Apel en het Infocentrum van Staatsbosbeheer in Sellingen. In het kader van de meimaand fietsmaand organiseert Fietsstad Groningen een fietsexcursie langs de punten in de stad die herinneren aan de oorlog en de bevrijding van Groningen.

Zaterdag 13 mei
Met het Lauwersmeer en Pieterburen heeft gemeente De Marne goud in handen, maar dat er meer is ontdekken de fietsers tijdens de `Marne Goud route'. Tijdens de `Woudbloemroute' maken de deelnemers kennis met onder andere natuurgebied Meerwijck, natuurgebied Appèlbergen en natuurgebied Duurswold/Woudbloem. En de route `Tussen de coulissen' staat in het teken van de borg Nienoord, natuurgebied "De Oude Riet" en Jilts Dijkheid (een natuurterrein van Staatsbosbeheer).

Zaterdag 20 mei
Tijdens de `World Wide Weide route' maken de fietsers kennis met cultuurhistorische attracties die zo kenmerkend zijn voor de regio: wierdendorpen, historische kerken, waterwegen en dijken. Zo zien de deelnemers al van verre de beroemde `schaive toren' van Bedum, de scheefste toren van Nederland. De `Meerstad Route' voert langs de Fraeylemaborg en natuurgebied Scharmer Ae, Verzameling/Museum '40-'45, de watersportbanen en de windmolens.

Zondag 21 mei
Wegens het succes in 2005 word speciaal voor de fietsmaand op 21 mei nog één keer een Wind Mee-rit georganiseerd. Deelnemers fietsen met de wind in de rug en gaan met de bus naar huis terug. Zoals altijd worden de deelnemers mét fiets op de Grote Markt in de stad afgeleverd. Reserveren kan via Paulusma Reizen via 0512-514174.

Zaterdag 27 mei
Het omringende Hogeland van de route `Loppersum, Middelstum en andere toppers' heeft de grandeur uit de tijd dat het veel boeren hier bijzonder voor de wind ging, nog lang niet verloren. Genoeg ingrediënten voor een fietstocht die liefhebbers van natuur, boerenland en monumentale architectuur bijzonder zal aanspreken.

De route `Middag Humsterland' leidt de fietsers langs de Piloersemaborg uit 1633, het pittoreske kerkje van Fransum en het kerkje van boer Harkema. Daarnaast kan een bezoek gebracht worden aan het museum St. Bernardushof in Aduard.

Kijk voor meer informatie over de routes, verkoopadressen, startplaatsen en prijzen op www.groningen.nl/toerisme 2006-04-21