Ingezonden persbericht


Persbericht

Katwijk aan Zee

KNRM opent deuren voor donateurs en andere belangstellenden

13e Nationale Reddingbootdag op zaterdag 6 mei

Voor het 13e achtereenvolgende jaar organiseert de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) de Nationale Reddingbootdag. Dit jaar wordt de open dag op zaterdag 6 mei van 10.00 uur tot 16.00 uur gehouden. De Nationale Reddingbootdag is in beginsel bedoeld voor Redders aan de wal (donateurs) van de KNRM, maar ook andere belangstellenden zijn welkom om een kijkje achter de schermen van het reddingwerk te nemen. Voor de meeste bezoekers is het meevaren op een reddingboot het hoogtepunt van de dag. Alle 40 reddingstations van de KNRM zijn deze dag geopend voor publiek.

De KNRM ontvangt geen overheidssubsidie, maar wordt in stand gehouden door vrijwillige bijdragen. Ruim 74.000 Redders aan de wal vormen een vaste inkomstenbron voor de organisatie. Uit dit gegeven vloeide de idee voort dat de KNRM één keer per jaar iets zou moeten organiseren voor deze groep 'supporters'. Dat werd de Nationale Reddingbootdag: een dag die door veel donateurs wordt aangegrepen om nader kennis te maken met de vrijwilligers en het materieel van de Redding Maatschappij.

Programma reddingstation
Om 10 uur zal reddingboot De Redder in samenwerking met de Katwijkse Reddings Brigade een demonstratie houden ter hoogte van de Noordpost reddingsbrigade. De hele dag kunnen kinderen met het kusthulpverleningsvoertuig een rondje naar het strand meerijden. Op het terrein van de KNRM zal de reddingsbrigade zich presenteren met een stand, patrouilleboot en terreinwagen. Tevens zijn er in een groot waterbassin ruim 30 bestuurbare modelbouwreddingboten te bewonderen. Bouwers uit Nederland en Duitsland kunnen u alles vertellen over hun hobby. Voor de kinderen zijn er kleurplaten verkrijgbaar en kunnen zij verkleedt in een reddingspak op de foto.

Brandweer Katwijk zal aanwezig zijn met een tankautospuit en autoladder. Liefhebbers mogen een kijkje nemen op bijna 30 meter hoogte en kinderen mogen ervaren hoe het is om een brandspuit vast te hebben. Verders zal de brandweer een keukenbrand demonstreren en uitleg geven over hun risicovolle werk. Ook de Eerste Hulp Bij Zeezoogdieren zal niet ontbreken en zij kunnen u alles vertellen over gestrande bruinvissen, zeehonden etc. Mogelijk dat zij op deze dag een 'ingevroren' bruinvis kunnen laten zien. Ook voor mensen die geïnteresseerd zijn op in verbindingen is wat te beleven. De Katwijkse Zendamateurs zullen door middel van allerlei technische hoogstandjes demonstreren op welke wijze zij in contact komen met zendamateurs aan de andere kant van Nederland.

De Reddingwinkel is met een uitgebreid assortiment aan artikelen voor jong en oud met een kraam aanwezig bij het boothuis. De dames van het station verkopen u graag een aandenken aan deze dag. De opbrengst komt geheel ten goede aan de KNRM, evenals de opbrengst van de visverkoop. In het boothuis zullen er video- en fotopresentaties tentoon gesteld worden. Tevens zullen op een groot scherm foto's gepresenteerd worden van reddingacties en oefeningen. Rond het middaguur zal shantykoor 'De Katwijkse Roergangers' voor een gezellig deuntje zorgen. Al met al belooft het een feestelijke dag te worden en de KNRM Katwijk heet u van harte welkom!

Meevaren met "De Redder"

Indien de weersomstandigheden het toelaten, kan een korte vaartocht worden gemaakt met de reddingboot. Gezien het enorme succes van voorgaande jaren verwacht men dat de animo om mee te mogen varen met de reddingboot groot zal zijn. 'Redders aan de Wal' (donateurs van de KNRM), hebben op vertoon van hun donateurbewijs, voorrang bij deze rondvaart. Een reden temeer om zich aan te melden als 'Redder aan de wal'.