Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM)


IJmuiden, 1 mei 2006
PERSBERICHT: Grootscheepse zoekactie KNRM opgepakt door Europa

De oproep van VVD- Europarlementariër Jules Maaten om oud Nederlands geld in te zamelen valt gelijk met een soortgelijke actie van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. De KNRM is al enkele weken bezig met het inzamelen van oude Nederlandse valuta. Onder de titel Grootscheepse zoekactie wordt de KNRM-achterban gevraagd om rijksdaalders, guldens, kwartjes e.d. mee te nemen naar de landelijke open dag van de KNRM op zaterdag 6 mei. Op die manier houden we een dergelijke actie overzichtelijk en gaat de opbrengst niet verloren aan een ingewikkeld logistiek systeem van inzamelingspunten, aldus Kees Brinkman, hoofd Publiciteit van de KNRM.

De KNRM doet geen voorspellingen over de opbrengst van de Grootscheepse zoekactie. Dat hoeft ook niet, stelt Brinkman. Door de actie te koppelen aan onze open dag, die jaarlijks door ongeveer 25.000 donateurs wordt bezocht, maken we nagenoeg geen kosten aan de hele operatie. En dus wachten we rustig af. Volgens Brinkman zou een inzamelingsactie met landelijke dekking tijdrovend zijn en dus een grote investering vergen. En dat is een risico, omdat in het geheel niet gezegd kan worden hoeveel een dergelijke actie gaat opleveren. Er is nog vijfhonderd miljoen aan kleingeld niet ingewisseld. Dat is veel geld, maar een deel zal kwijt zijn en veel Nederlanders willen oud geld bewaren voor het nageslacht. Hoeveel er vervolgens nog overblijft, weet niemand.

Voor de KNRM zijn de voortekenen in elk geval goed. Brinkman: Donateurs die niet in de gelegenheid zijn om naar Reddingbootdag te komen, komen spontaan zakjes met geld brengen. Dat tekent de betrokkenheid van onze achterban. En dat is nog los van de opbrengst het mooie van deze wervingsactie. In één van de zakjes zat 6.500 gulden.

Hoewel Reddingbootdag in beginsel bedoeld is voor de donateurs van de KNRM, zijn ook andere geïnteresseerden van harte welkom op één van de 40 KNRM-reddingstations in den lande. Voor de bezoekers behoort zelfs het meevaren op de snelle reddingboten tot de mogelijkheden. Iedereen is welkom. Onze bemanningen doen hun werk over het algemeen buiten het gezichtsveld van het publiek. Juist daarom is het zo leuk om één keer per jaar de deuren wijd open te zetten. En als iemand van plan is te komen, laat hij of zij dan ook zijn of haar oude guldens meenemen. Wij zijn er erg mee geholpen.

EINDE PERSBERICHT