KWF Kankerbestrijding



Jaarrede mr.dr. Marten Oosting
Voorzitter KWF Kankerbestrijding
Bij de 57e Algemene LedenVergadering
Utrecht, 6 mei 2006

Geachte aanwezigen,

KWF Kankerbestrijding is volop in beweging. Dat is en blijft nodig, want kanker is helaas nog lang niet verslagen. Maar dat laten we niet op ons zitten. We putten inspiratie en hoop uit de resultaten van al het werk dat KWF Kankerbestrijding, met haar talloze vrijwilligers - onder wie ook veel patiënten en ex- patiënten - en al die gedreven onderzoekers in de afgelopen 57 jaar hebben verzet. Werk dat zin heeft gehad. En daarom: werk dat we met onverminderd, nieuw elan voortzetten.

Nieuw elan blijkt allereerst uit de opbrengst van fondsenwerving in 2005. Met veel voldoening kan ik u melden dat de totale baten in 2005 75 miljoen euro bedroegen! Een ongekend recordbedrag, dat niet in de laatste plaats door de inzet van u allen is bereikt. KWF Kankerbestrijding is niet alleen ín beweging, maar is ook zelf een beweging. U maakt en draagt die beweging, door uw inzet door het jaar heen. Hartelijk dank daarvoor!

ieuw elan ook heeft ons nieuwe gebouw aan de Delflandlaan in Amsterdam. Het gebouw straalt uit hoe KWF Kankerbestrijding wil werken: transparant, met een open blik op de samenleving. De medewerkers ervaren het nieuwe gebouw, met zijn open structuur, als een stimulerende werkomgeving.

Per 1 januari van dit jaar is de structuur van de bureauorganisatie vernieuwd. Het Managementteam beoogt daarmee een verdere verbetering van de samenwerking. Het belangrijkste kenmerk van de nieuwe structuur is dat het maken van beleid en het uitvoeren van dat beleid van elkaar zijn gescheiden, en ondergebracht in gespecialiseerde teams. Er is nu bijvoorbeeld één team dat alle campagnes en evenementen organiseert, één frontoffice voor de contacten met de buitenwereld, één redactie die alle brochures, websites en bladen maakt. Zo willen en zullen we de efficiency verhogen.

Dankzij alle inzet heeft KWF Kankerbestrijding meer geld te besteden. We kunnen dus meer activiteiten ontplooien. Maar het aantal betaalde krachten blijft gelijk. Dit betekent dat de medewerkers met nog meer efficiency zullen moeten werken. Daarnaast willen we ook doelgerichter gaan werken. Dat is een belangrijke rode draad in de nieuwe Strategienota, waarmee het Hoofdbestuur van onze Vereniging en het Bestuur van de Stichting eerder dit jaar hebben ingestemd. Focus op doelstellingen, focus op resultaat, dat is waar de Strategienota op inzet.

De Strategienota beschrijft hoe KWF Kankerbestrijding een stuwende kracht wil zijn, en daardoor tussen 2007 en 2011 de kankerbestrijding in Nederland naar een nog hoger niveau wil tillen. We zijn nu al begonnen om onszelf nieuwe, scherpe doelen te stellen. Bij alle activiteiten vragen we ons af: draagt dit écht bij aan onze missie? Is dit écht de meest effectieve manier om kanker te bestrijden met de beschikbare middelen? KWF Kankerbestrijding zal zo voortdurend kritisch naar zichzelf moeten blijven kijken. In beweging naar nog beter, nog effectiever.

Daarom heeft het bestuur de Code Goed Bestuur van de Commissie - Wijffels onmiddellijk ter harte genomen. De code is in 2005 tot stand gekomen, en geeft richtlijnen voor goed bestuur door goede doelen organisaties. Eén van de uitwerkingen is de beweging naar een nieuwe bestuursstructuur. Daarvoor heeft een commissie, onder leiding van Philippe Creijghton, de secretaris van ons Dagelijks
---

Bestuur, een voorstel voorbereid dat deze vergadering straks bespreekt. Onze huidige bestuursstructuur, met zijn Vereniging én zijn Stichting, die al 57 jaar onveranderd bestaat, is namelijk ingewikkeld, en voldoet naar ons oordeel niet langer aan eisen van transparantie en effectiviteit.

Het voorstel voor een nieuwe bestuursstructuur is het resultaat van een uitgebreid en zorgvuldig proces van voorbereiding. In haar consultaties heeft de commissie vastgesteld dat niet alleen in het Hoofdbestuur van onze Vereniging maar ook daarbuiten een breed draagvlak bestaat voor de voorgestelde beweging naar een nieuwe bestuursstructuur. Ik hoop zeer dat u met het voorstel zult kunnen instemmen. Een belangrijke rode draad is dat het vele dat goed gaat ­ zoals het werk in de afdelingen - onverminderd zo moet kunnen doorgaan.

U ziet, KWF Kankerbestrijding is in beweging, op tal van fronten en in al haar geledingen. Mijn welgemeende complimenten voor het vele goede werk dat door alle vrijwilligers - u en de leden van de besturen en de adviesraden - samen met onze professionele medewerkers is verricht om KWF Kankerbestrijding een kwalitatief hoogwaardige en slagvaardige organisatie te laten zijn en blijven.

Ook de fondsenwerving is in beweging. En zoals ik al aangaf, die beweging heeft een goede richting, namelijk naar meer opbrengsten. KWF Kankerbestrijding heeft zich vijf jaar geleden in de Beleidsvisie 2002-2006 ambitieuze doelen gesteld. Helaas bleek al snel dat de ontwikkeling van de economie in deze beleidsperiode die doelstelling niet haalbaar maakte. Met name de opbrengsten uit beleggingen en de omvang van de nalatenschappen bleven achter bij de raming in de Beleidsvisie 2002-2006. Des te bemoedigender is het dat we, aan de vooravond van het opstellen van de Beleidsvisie 2007-2011, in 2005 zo'n fraaie sprong vooruit hebben kunnen maken. Van 68 naar 75 miljoen euro, dat is toename van ruim 10%!

Dat is mede het resultaat van het beproeven van nieuwe technieken van fondsenwerving. Straatwerving, deur-tot-deur werving, telemarketing, het zijn enkele voorbeelden van nieuwe methoden, die erg succesvol zijn gebleken. Methoden overigens, die we met de grootst mogelijke prudentie hebben ingezet. En die geen negatief effect blijken te hebben op onze andere manieren van fondsenwerving. In 2005 is de collecte-opbrengst opnieuw gestegen, met 2,5%. De jaarlijkse collecte is de moeder van onze fondsenwerving, en blijft een uitermate belangrijke inkomstenbron.

We gaan door met het zoeken naar nieuwe wegen. U hebt vast op 18 maart jl. het TV-programma `Samen tegen kanker' gezien. Dat programma was niet alleen belangrijk door de uitgebalanceerde en aangrijpende inhoud, die goed liet zien wat we met alle geld doen, en hoe belangrijk onderzoek is. Het was natuurlijk ook fantastisch omdat we meer dan 36.000 nieuwe donateurs met machtiging voor een aantal jaren aan KWF Kankerbestrijding hebben mogen binden. Dan heb ik het over een extra, structurele steun van ruim 2 miljoen euro op jaarbasis!

Die mooie resultaten zijn uiteraard geen doel op zich: ze stellen ons in de gelegenheid om het wetenschappelijk onderzoek in beweging te houden, het krachtigste wapen in de strijd tegen kanker. Ook daarin zoeken we meer focus. In het verleden hebben we veel geïnvesteerd in fundamenteel onderzoek. Onderzoek dat onschatbaar veel kennis heeft opgeleverd over het ontstaan en het verloop van de ziekte kanker, en inzicht heeft gegeven in het gedrag van tumoren.

Die fundamentele kennis moet natuurlijk zo snel als mogelijk de patiënt bereiken. Daarom richten we onze financiële steun ook, en met nog meer focus, op het zogenoemde translationele en klinische onderzoek. Projecten die de vertaalslag maken van laboratoriumtafel naar ziekenhuisbed, van theoretische kennis naar de praktische toepassing, door effectieve medicijnen en behandelingen. Bij dat alles is het ook van groot belang dat de toename van kennis over kanker leidt tot een voortgaande
---

groei van de categorie van zogenoemde overlevers. Daarmee verdienen ook de lichamelijke, psychische en sociale problemen en gevolgen die deze overlevers kunnen ondervinden steeds meer onze gerichte aandacht.

Op het terrein van onderzoek is KWF Kankerbestrijding niet alleen zelf in beweging, we willen ook anderen in beweging brengen, zoals past bij onze ambitie een stuwende kracht te zijn. Ik noem als een voorbeeld de vele jonge onderzoekers die dankzij financiële bijdragen van KWF Kankerbestrijding worden opgeleid tot de experts op het gebied van kanker. En dan zijn er de mooie en belangrijke rapporten uit 2005 van de Signaleringscommissie Kanker, over beeldvormende technieken en bewegen en kanker. Deze rapporten hebben intussen hun weg naar de bureaus van de Haagse politici gevonden. KWF Kankerbestrijding verwacht van minister Hoogervorst van VWS dat hij op korte termijn de aanbeveling uit een eerder rapport over dikkedarmkanker overneemt, en besluit tot een screeningsprogramma voor deze veel voorkomende vorm van kanker.

Ook op het gebied van publieks- en patiëntenvoorlichting zoekt KWF Kankerbestrijding naar focus, en naar de meest effectieve middelen. Ook op dat terrein zijn we dus in beweging. We willen patiënten zodanig voorlichten, dat ze in staat worden gesteld om afgewogen keuzes te maken. Daarbij maken we meer en meer gebruik van de mogelijkheden die de hedendaagse technologie ons biedt. Wist u bijvoorbeeld dat in 2005 onze website maar liefst 1,7 miljoen bezoekers heeft gehad? We zijn dan ook in voortdurende dialoog met de doelgroepen van onze voorlichting. Onze belangrijkste partner daarbij zijn de patiëntenorganisaties en hun federatie, met wie we intensief op vele fronten blijven samenwerken.

In onze publiekscampagnes gebruiken we op maat gesneden methoden. Van het grootste belang blijft de strijd tegen het roken. De stoppen-met-roken wedstrijd Quit en Win is succesvol gebleken. Na 6 maanden rookt 36% van de stoppers nog steeds niet; bij een vergelijkbare groep die niet deelnam aan de wedstrijd was het slagingspercentage slechts 9%. Als ik u daarbij vertel dat in Nederland een derde van alle kankergevallen gerelateerd is aan roken, kunt u uitrekenen dat Quit & Win een concrete en duidelijke bijdrage betekent aan het terugdringen van kanker.

Het motto van deze jaarrede kan u niet zijn ontgaan: KWF Kankerbestrijding is in beweging. En we blijven in beweging: naar en voor een toekomst waarin minder kanker voorkomt, waarin patiënten een grotere kans op genezing hebben, waarin de kwaliteit van leven van kankerpatiënten en hun dierbaren verder is verbeterd. KWF Kankerbestrijding wil daarin een stuwende kracht zijn, en iedereen die in Nederland een verantwoordelijkheid heeft en neemt in de bestrijding van kanker blijven inspireren en mobiliseren. Die beweging maken we met vele anderen.

Ik vertrouw er vast op dat we ook in 2006 in die strijd op u kunnen blijven rekenen. KWF Kankerbestrijding is een beweging die wordt gedragen door vrijwilligers. We weten hoe groot de kracht is die daarvan uitgaat. Laten we dat samen ook in 2006 weer duidelijk aantonen!


---