IKON

PAUL ROSENMÖLLER EN. Ad Melkert: Afrika en DEMOCRATIE

IKON-televisie

zaterdag 13 mei 2006

Nederland 1

21.46 - 22.10 uur: PAUL ROSENMÖLLER EN.
Thema: Afrika anders

In een nieuwe serie van het populaire tv-programma 'Paul Rosenmöller en.' reist de IKON-presentator met zijn gasten door Afrika. Zij hebben allemaal op hun eigen manier een speciale band met dit 'vergeten' continent. Hoewel thema's als honger, armoede, aids en oorlog onvermijdelijk aan de orde komen, richten deze mensen de blik vooruit: op de kansen die er zijn, het optimisme dat er is en successen die worden geboekt.

Ad Melkert: Afrika en DEMOCRATIE

In de tweede aflevering van 'Paul Rosenmöller en.' een ontmoeting met oud PvdA-leider Ad Melkert. Na de dramatisch verlopen verkiezingscampagne van 2002 vetrok hij met zijn vrouw en twee dochters naar Washington en trad in dienst bij de Wereldbank. Sinds 1 maart j.l. is Melkert tweede man van de UNDP in New York, de ontwikkelingsorganisatie van de Verenigde Naties. Deze organisatie brengt jaarlijks een rapport uit (de Human Development Index) waarin de actuele stand van de armoede op aarde in kaart wordt gebracht.

Paul Rosenmöller vergezelt Ad Melkert in het West-Afrikaanse land Togo bij zijn eerste officiële buitenlandse bezoek als bewindvoerder van de UNDP. Dit land krabbelt na een dictatuur van ruim 30 jaar langzaam weer op. Bij de laatste democratische verkiezingen zou er sprake zijn geweest van ernstige stembusfraude. Is Melkert hoopvol gestemd over de democratische toekomst van Togo en hoe ziet hij de toekomst van Afrika?

De gesprekken gaan ook over ontwikkelingen in het leven van Melkert in de afgelopen jaren. Hoe kijkt hij terug op het jaar 2002 en de moord op Pim Fortuyn, wat heeft dit met hem gedaan en mist hij de Nederlandse politiek? En is deze prestigieuze benoeming bij een van de grootste VN-organisaties voor hem een vorm van eerherstel waar hij vier jaar op heeft moeten wachten?

Interviews en presentatie: Paul Rosenmöller; research: Saskia de Boer, Guido van der Hulst, Lotje Dercksen; productie: Pauline Veltman, Saskia Hesseling; camera: Peter van der Linden, Tijn van Neerven; geluid: Geert Poelgeest; montage: Paul Vleeshouwers, Adri Roodenburg; samenstelling en regie: Martin Maat; eindredactie: Christof van Basten Batenburg.

Dit programma kwam tot stand met steun van NCDO.


---- --