Ingezonden persbericht



- - - Persbericht mei 2006 - - -

Kunsthuis Syb presenteert op de Kunstvlaai
Image Is Everything deel 2

Een project van Bureau Zeezicht

Bureau Zeezicht onderzoekt in 'Image Is Everything deel 2' wat van de mentale en fysieke ballast van Kunsthuis Syb meegenomen moet worden naar de toekomst. Tevens vind er een evaluatie plaats van deel 1 van het project dat zich eerder dit jaar in het kunsthuis ontwikkelde. Niet alleen Syb staat namelijk aan de vooravond van nieuwe ontwikkelingen, Bureau Zeezicht lijkt dat ook te doen aangezien het nieuwe wegen is ingeslagen door zich bezig te houden met de infrastructuur van de kunstwereld in plaats van met 'affe' kunstproducten.

De enig werkende tv die het zonder geluid moet stellen; de door Bureau Zeezicht aangeschafte kaasschaaf; de oude bruine eetkamerstoelen; een bestekla; de ingelijste foto van Sybren Hellinga die de voorloper van Kunsthuis Syb, Galerie Hellinga runde; verse kunstmagazines die zijn geproduceerd vanwege het vijfjarig jubileum van Kunsthuis Syb in 2005; alle schoonmaakmaterialen en -attributen die Bureau Zeezicht gebruikte voor het opfrissen van het pand van Kunsthuis Syb in Beetsterzwaag; de schorten die Dames 1 van de plaatselijke voetbalvereniging droeg tijdens het uitvoeren van een deel van de schoonmaakwerkzaamheden; oude ideeën, idealen, ideologieën en andere artistieke achtergronden. Al deze fysieke en mentale 'materialen' worden op de Kunstvlaai op een hoop gegooid.

In deze (wan)ordelijke installatie lopen drie niveaus door elkaar: voorwaarde, materiaal en uitkomst en daarmee wordt eerder het proces dan het project gepresenteerd. De installatie doet in eerste instantie geen uitspraak over wat belangrijk is. Alles wordt op dezelfde manier en door elkaar getoond. Op de Kunstvlaai, waar imagebuilding zo belangrijk is, laat Bureau Zeezicht juist zien wat niet actief deel uitmaakt van het imago en er ogenschijnlijk niet toe doet en om er opnieuw een zinvolle ordening in te ontdekken.

Bureau Zeezicht (Groningen, 2001) is een samenwerkingsverband tussen beeldend kunstenaars Irene Kromhout en Maartje Peters. In 2000 studeerden zij beiden af aan de interdisciplinaire richting van ABK Minerva in Groningen. In 2001 richtten zij Bureau Zeezicht op en sindsdien werken zij samen.

6 t/m 14 mei 2006 Westergasfabriek Amsterdam
Opening 6 mei 16 uur

Dit project wordt mede gefinancierd door de Mondriaan Stichting en de Provincie Fryslân.

Einde persbericht