Mei 2006

Camping in Haaksbergen duizendste lid van VeKaBo Belangstelling voor 'kamperen bij de boer' neemt nog steeds toe

Het campingbedrijf De Beek in Haaksbergen is het duizendste lid van VeKaBo Nederland, een vereniging op het gebied van agri-toeristische activiteiten. De bij VeKaBo aangesloten bedrijven houden zich bezig met het kleinschalige verblijf op het platteland. Naast het kamperen bij de boer zijn ook leden met vakantieverblijven logies en ontbijt adressen en groepsaccommodaties bij VeKaBo aangesloten. Het campingbedrijf De Beek in Haaksbergen is het duizendste lid van VeKaBo Nederland, een vereniging op het gebied van agri-toeristische activiteiten. De bij VeKaBo aangesloten bedrijven houden zich bezig met het kleinschalige verblijf op het platteland. Naast het kamperen bij de boer zijn ook leden met vakantieverblijven logies en ontbijt adressen en groepsaccommodaties bij VeKaBo aangesloten.

Forse groei
De afgelopen vijf jaar is VeKaBo met meer dan 250 leden gegroeid. Inmiddels staat de teller op meer dan 1025 leden. Hiermee is VeKaBo uitgegroeid tot grootste kleinschalige accommodatieverschaffer in Nederland. Agri-toerisme zit dan ook in de lift.

Hoog gewaardeerd
De bedrijven worden hoog gewaardeerd door consumenten. Gemiddeld krijgen bedrijven een 8,1. De meest met het kamperen bij de boer geassocieerde waarden zijn rust, ruimte, kleinschaligheid, natuur, onthaasten en bovenal gezelligheid en gastvrijheid. Vooral dit laatste aspect wordt door vakantiegasten hogelijk gewaardeerd. Door de kleinschaligheid van het bedrijf is men in staat om als gast een min of meer persoonlijke relatie met de gastheer op te bouwen.

Doelgroepen
De belangrijkste doelgroepen binnen de gastenpopulatie zijn: gezinnen met opgroeiende kinderen tot 12 jaar en de 45+ ers die de kinderen inmiddels buiten de ouderlijke deur hebben.

Internet
Opvallend is overigens dat uit onderzoek blijkt dat steeds meer gasten de VeKaBo site/het internet (www.vekabo.nl) aangeven als belangrijkste informatiebron voor het kennismaken met de bedrijven van VeKaBo (in 2005 meer dan 800.000 bezoekers). De gidsen Kamperen en logeren op het platteland verliezen aan terrein maar zijn met 24% nog steeds een goede derde. Onbetwist op nummer één staat de mond tot mond reclame.

Buitengebied
Ook maken veel gemeenten veel werk van toerisme in het buitengebied. In het kader van het reconstructiebeleid (nieuwe functies in boerenland) worden veel projecten gestart, maar dat kan alleen als particulieren initiatief nemen, zoals de familie Korenblik van Camping De Beek.

Feestelijk
Er is vandaag zaterdag 6 mei 2006 een bijeenkomst bij het bedrijf, een feestelijke happening, met toespraken van voorzitter Van Herk van VeKaBo Nederland, voorzitter Kamps van VeKaBo Noord en Oost, lid van de Tweede Kamercommissie voor LNV Schreijer-Pierik en gedeputeerde Jansen van Landelijk Gebied in Overijssel.