Partij voor de Dieren


PvdD eist reddingsactie voor in zeil verward hert 06-05-2006

Jagers weigeren verdovingsgeweer op te pakken

Amsterdam, 6 mei 2006 - De Partij voor de Dieren neemt de kosten op zich voor het verdoven van een damhert dat met een groot stuk zeil aan zijn gewei rondloopt in Nationaal Park Het Lauwersmeer. Het dier is enige tijd geleden verstrikt geraakt in het rode zeil, dat vermoedelijk afkomstig is van een voormalige kruitfabriek, maar geen van de betrokkenen voelt zich verantwoordelijk om het dier te bevrijden van zijn last. Staatsbosbeheer vindt dat wildbeheereenheden het probleem moeten oplossen, maar de jagers aan Groningse en Friese zijde van het Lauwersmeer hebben onenigheid over het jachtrecht in het natuurgebied.

De Partij voor de Dieren vindt het onvoorstelbaar dat de wildbeheerders kennelijk alleen geĂŻnteresseerd zijn in jachtgeweren en geen kosten willen maken voor het verdoven van een dier dat overduidelijk door menselijke nalatigheid in de problemen is gekomen. Ook Staatsbosbeheer blijft ernstig in gebreke, vindt de PvdD. De partij vraagt Staatsbosbeheer dan ook alsnog haar verantwoordelijkheid te nemen en de rekening voor het verdoven van het hert desnoods naar de Partij voor de Dieren te sturen.

Het hert loopt al een tijdlang rond met een enorm stuk zeil aan zijn gewei en heeft daar zichtbaar last van. Het dier gaat letterlijk gebukt onder het gewicht: het staat continu met zijn kop aan de grond en wordt dus ernstig gehinderd in zijn natuurlijke gedrag. Wanneer het dier moeite heeft met het vinden van voldoende voedsel, zal het snel kunnen verzwakken.

Marianne Thieme, voorzitter PvdD: "Zowel Staatsbosbeheer als de wildbeheereenheden zijn allang op de hoogte van de kwestie, maar tot nu toe heeft niemand het hert uit zijn benarde positie bevrijd. Dit kan echt niet. Waar de wildbeheereenheden er als de kippen bij zijn om zogenaamd 'zwakke dieren uit hun lijden te verlossen', geven dezelfde jagers niet thuis wanneer een dier in de problemen is gekomen door onverantwoordelijk menselijk gedrag. Het hert moet gewoon worden verdoofd waarna het bevrijd kan worden van dat enorme zeil. Wanneer niemand dit voor zijn rekening wil nemen, zal de Partij voor de Dieren dat doen. "