Gemeente Arcen en Velden


COALITIEAKKOORD
"SAMEN STERK AAN DE SLAG"

Aan de raad van de
gemeente Arcen en Velden

Hierbij bieden wij u ter kennisname aan het coalitieakkoord "Samen sterk aan de slag", zoals onlangs is vastgesteld door de fracties van het CDA Arcen en Velden en de PvdA/PK Arcen en Velden. Wij zijn blij met het resultaat. Met dit akkoord en met deze coalitie wordt naar ons idee recht gedaan aan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezing van 7 maart 2006. Graag vernemen wij uw reactie op het akkoord.

Het CDA heeft op basis van het aantal stemmen tijdens de gemeenteraadsverkiezing d.d. 7 maart 2006 het initiatief genomen om te komen tot coalitie- en collegevorming. Zij heeft daarbij de heer W. Scheepens bereid gevonden als (in)formateur op te treden.

De informateur heeft op basis van de gesprekken met vertegenwoordigers van de fracties ge- concludeerd, dat als eerste een college bestaande uit CDA en PvdA/PK moest worden onder- zocht.
De formateur heeft vervolgens de onderhandelingen tussen het CDA en de PvdA/PK geleid, hetgeen geresulteerd heeft in een ontwerp coalitieakkoord. De onderhandelingen zijn op ver- zoek van de (in)formateur achter gesloten deur gevoerd vanuit privacy-overwegingen. De coalitiepartners hebben dit verzoek gerespecteerd. Tussentijdse resultaten zijn middels persbe- richten naar buiten gebracht.

Het ontwerp is besproken tijdens een bijeenkomst, waarbij de formateur en de onderhande- laars het ontwerp hebben voorgelegd aan de leden van de raad. Daaraan voorafgaand was er de mogelijkheid voor het publiek om haar mening te geven. De onderwerpen uit het akkoord zijn dus in de openbaarheid besproken. Een verslag van deze bijeenkomst is ter informatie bijgevoegd (zie bijlage 1). Het ontwerp is n.a.v. deze bijeenkomst op onderdelen aangepast.

Dit alles heeft geleid tot het nu voor u liggend coalitieakkoord.

De andere in de raad vertegenwoordigende partijen (VVD en ALeV) zijn in de gelegenheid gesteld om het ontwerp te onderschrijven.

De burgemeester is in de gelegenheid gesteld om op het ontwerp te reageren. Hij zal zijn reac- tie tijdens de raadsvergadering inbrengen.

Wij stellen u voor het aanstaande college op te dragen het akkoord zo spoedig mogelijk vol- gens de zogenaamde SMART-methode (Specifiek, Meetbaat, Acceptabel, Realistisch en Tijdgebonden) uit te werken in een collegeprogramma en daarbij aan te geven: Pagina 1 van 3

a. op welke tijdstippen (tijdbalk) de diverse onderdelen zullen worden uitgevoerd; b. wat de financiële consequenties van een en ander zijn (financiële balk); c. wat de personele mogelijkheden zijn c.q. de noodzaak tot inhuur (capaciteitsbalk).

Daarbij moet aangegeven worden welke onderdelen in programma's worden uitgewerkt en wie daarvoor binnen het college primair verantwoordelijk zal zijn.

Verder heeft de formateur nog een lijst opgesteld van een aantal actie- c.q speerpunten, die door alle partijen zijn ingediend, en waaraan overeenkomstige punten zijn toegevoegd (zie bijlage 2). Wij menen dat de ingebrachte punten in meer of mindere mate zijn opgenomen in het voorliggende coalitieakkoord. Wij vragen de raad om prioriteiten aan te geven bij de pun- ten. Wij stellen u voor het college de opdracht te geven om met inachtneming van de prioritei- ten de punten mee te nemen bij de uitwerking van het coalitieakkoord.

Mede op uitdrukkelijk verzoek van de formateur willen wij ook nog aandacht besteden aan de bestuurscultuur. Deze betreft enerzijds de verhouding tussen raad en college, het college on- derling en die tussen college en ambtenarenkorps.Dit niet alleen vanwege de aandacht die hiervoor heden ten dage breed bestaat, doch ook gelet op de specifieke situatie en het verleden ter zake in onze gemeente. Een en ander klemt temeer omdat, gelet op de situatie waarin de gemeente verkeert, bestuurskracht van enorm belang is, hetgeen overigens niet wil zeggen dat er geen politieke tegenstellingen kunnen bestaan.
Bestuurskracht ontstaat wanneer een bij lokale tradities en omgangsvormen passende aanpak van uitdagingen wordt ontwikkeld. Bestuurskracht wordt gevoed door een gedeeld besef van uitdaging en verantwoordelijkheid. Hierbij hoort het scherp benoemen van gedeelde uitdagin- gen, het stellen van prioriteiten en doelen. Daden en resultaten dienen zichtbaar gemaakt te worden. Er moet sprake zijn van zichtbare politiek, d.w.z. er moeten expliciete politiek keuzes gemaakt (kunnen) worden en er moet sprake zijn van openbaar debat en transparante politieke afwegingen.

In algemene termen wordt aan de bestuurscultuur ook inhoud gegeven in het coalitieakkoord en wel in de punten 1.1. tot en met 1.3 en 1.8. Doch dit behoeft verdere invulling. Wij stellen ons, gehoord de formateur, dan ook voor om:
a. de raad nauwgezet te voorzien van informatie ingevolge de actieve informatieplicht, doch op basis van de bevoegdheden zoals die aan beide partijen zijn toegekend. Maar behalve dat gegeven stellen wij ook voor de raad consequent en op z'n minst elk kwartaal te voor- zien van een voortgangsrapportage van alle relevante zaken; b. met in acht name van het vorenstaande zal binnen het college, maar ook binnen de raad en in relatie tot de burger open en transparant worden geopereerd; c. uitvoeringshandelingen zullen worden gemandateerd aan gekwalificeerd personeel, zodat snelheid en service aan het publiek wordt bevorderd.

Gelet op de grootte van de gemeente, de financiële mogelijkheden en de samenstelling van de coalitie zijn het CDA en de PvdA/PK van mening, dat volstaan kan worden met de aanstelling van twee parttime wethouders (75%).
Dhr./Mw. .................(CDA) en de heer F.A.F.M. van Marcke (PvdA/PK) worden door de coalitiepartijen voorgedragen voor de functie van wethouder.

Pagina 2 van 3

Wij stellen u concreet voor:


1. Het door het CDA en PvdA/PK vastgestelde coalitieakkoord "Samen sterk aan de slag" voor kennisgeving aan te nemen;

2. Het aanstaande college opdragen dit akkoord zo spoedig mogelijk uit te werken met in achtneming van het gestelde in deze notitie;

3. Dhr./Mw. ........(CDA) en dhr. F.A.F.M. van Marcke (PvdA/PK) te benoemen tot wet- houder van de gemeente Arcen en Velden.

Arcen, 5 mei 2006

Namens de onderhandelaars van de zijde van

CDA PvdA/PK

G.S. Lommen, G.A.A. van Luijn, fractievoorzitter CDA fractievoorzitter PvdA/PK

Bijlage:

1. Uitwerking vragen en antwoorden discussiebijeenkomst d.d. 2-5-2006;
2. Mogelijk 10 punten plan dat door de raad collectief kan worden aangenomen.

Pagina 3 van 3