Unicef



Onderzoek Kenia: moeders meer ondervoed dan kinderen 06 mei 2006, New York, Verenigde Staten - Wat is er logischer voor een moeder, dan het beste wensen voor haar kinderen? Niets. Dus het beetje eten dat er is, geeft de moeder aan haar kinderen. In Kenia waar al bijna drie jaar geen regen is gevallen, zijn er gebieden waar (zwangere) vrouwen ernstiger ondervoed zijn dan kinderen. Met alle gevolgen van dien voor henzelf, maar ook voor het nog ongeboren kind. Een onderzoek van Unicef met schokkende feiten.

Emily Teshome van Unicef controleert de arm van een ondervoed kind in het afgelegen Samburu-district in Kenia. Foto: Unicef Kenia 2006


Emily Teshome van Unicef controleert de arm van een ondervoed kind in het afgelegen Samburu-district in Kenia. Foto: Unicef Kenia 2006

Het onderzoek is gehouden in enkele afgelegen gebieden van Kenia en had tot doel te inventariseren wie, waar en in welke mate was ondervoed. Aan de hand van de uitkomsten kan Unicef meer gerichte hulp geven.

Drama's achter de cijfers "Met de uitkomsten kunnen we de beschikbare middelen beter verdelen. Wie heeft er voedsel nodig, wie gezondheidszorg, wie water", verduidelijkt Emily Teshome van Unicef. Teshome is verantwoordelijk voor noodvoeding in het Afrikaanse land.

De aanleiding voor het onderzoek is dus een praktisch organisatorische. Maar achter de cijfermatige uitkomsten gaan duizenden drama's schuil. Moeders die machteloos moeten toezien hoe ze hun kinderen niet genoeg kunnen voeden.

De laatste, instinctieve, noodgreep is hun eigen eten aan hun kinderen geven. Met dramatische gevolgen, helemaal voor zwangere vrouwen. Want terwijl ze hun kinderen helpen, gaat de gezondheid van hun ongeboren kind met de dag achteruit.

Thee in plaats van melk
Asetiyo Lenawase is zo'n moeder die haar kinderen nauwelijks nog te eten kan geven. "Mijn kinderen zijn nog klein en hebben melk nodig, maar de paar geiten die we nog hebben, geven geen melk meer. Door de droogte zijn zij er ook slecht aan toe. We geven onze kinderen dus thee in plaats van melk. Het is een enorm probleem om ze te voeden."

Hulp is noodzakelijk
"Voedselhulp is dus absoluut noodzakelijk", zegt Teshome. "Het feit dat moeders nog erger ondervoed zijn dan hun kinderen, geeft aan dat de situatie echt kritiek is." Unicef pleit dan ook voor het opzetten van voedingscentra in deze afgelegen gebieden in Kenia.

Daarnaast moeten er voedingsprogramma's komen. Ook wil Unicef meer educatie en voorlichting geven "want uit het onderzoek bleek ook dat er relatief meer ondervoeding is als de mensen weinig weten over bijvoorbeeld goede hygiëne."

De droogte in de Hoorn van Afrika, het oostelijk gedeelte van het continent waar Kenia ligt, raakt velen. Ruim 8 miljoen mensen zijn op dit moment compleet afhankelijk van voedselhulp. Onder hen ruim 1.6 miljoen kinderen.