Ministerie van Buitenlandse Zaken

donorconferentie wederopbouw Darfur

Van Ardenne organiseert donorconferentie wederopbouw Darfur

Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

6 mei 2006

MINBZ: Van Ardenne organiseert donorconferentie wederopbouw Darfur

Minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) heeft zich vandaag in Abuja bereid verklaard om later dit jaar een donorconferentie in Den Haag te organiseren voor de wederopbouw van Darfur. Dit was op verzoek van Sudanese partijen, die op uitnodiging van Nederland vandaag aan tafel zaten om over het afgelopen vrijdag getekende vredesakkoord te praten.

Voor het eerst werden door Sudanese partijen gezamenlijk voorstellen geformuleerd voor de zaken die op korte termijn in gang moeten worden gezet ten behoeve van de wederopbouw. Nederland zal daarvoor begin juni in Den Haag een workshop organiseren. Eerder had Van Ardenne zich al bereid verklaard om een trekkersrol te vervullen bij de wederopbouw. De internationale donorgemeenschap, ook bij het gesprek aanwezig, sprak zijn bereidheid uit het wederopbouwproces te ondersteunen. Eveneens heeft Nederland toegezegd voorzitter te worden van de Core Coordination Group.

De prioriteiten in de uitvoering van het vredesakkoord zijn: het uitleggen van het vredesakkoord aan de bevolking in Darfur, ongehinderde toegang van humanitaire organisaties om hulp te verlenen aan de noodlijdende bevolking, het ontwapenen van de Janjaweed en andere milities, het opbouwen van bestuurlijke capaciteit, het opzetten van een interim bestuur voor de drie staten van Darfur, en het trainen van het technische team dat op zeer korte termijn in kaart zal brengen wat er nodig is voor de wederopbouw.

Van Ardenne heeft ook gesprekken gevoerd met President Obasanjo, die een belangrijke bemiddelaar bij het vredesproces is geweest, en hoofdonderhandelaar Salim van de Afrikaanse Unie. In die gesprekken zijn afspraken gemaakt over het benaderen van Abdul Wahid, leider van een van de twee rebellenfacties die nog niet getekend heeft, ten einde alle partijen zover te krijgen dat ze zich aansluiten bij het vredesakkoord.