Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland

* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland. * District Apeldoorn

Nadere informatie: Bureau Communicatie Persvoorlichting Bert Top 055 - 548 60 58

P E R S B E R I C H T

POLITIEDISTRICT NOORD-WEST VELUWE

6 mei 2006

Groot bosgebied bij Uddel door brand verwoest

Een grote bos- en heidebrand heeft zaterdagmiddag (6/5) in Uddel (gemeente Apeldoorn) ruim 100 ha. bos- en heide verwoest. Het natuurgebied behoort voor het grootste deel tot het kroondomein. Persoonlijke ongelukken hebben zich niet voorgedaan. Bewoners en bedrijven langs de randen van het gebied zijn gespaard gebleven en niet in direct gevaar geweest. Ontruimingen hebben niet plaats gehad. De politie vermoedt dat er sprake is van brandstichting en is een uitgebreid onderzoek gestart. Wandelaars en fietsers die zich zaterdagmiddag in het gebied bevonden worden opgeroepen om opgemerkte verdachte situaties bij de politie in Apeldoorn te melden.

De brand werd rond 13.30 uur ontdekt door een surveillerend vliegtuigje dat op last van de brandweer bij grote droogte waarnemingsvluchten maakt boven het bosgebied van de Veluwe. De brandweer heeft na alarmering in de loop van de zaterdagmiddag meerdere keren assistentie opgeroepen van andere korpsen in de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland, zodat er rond 16.30 uur in totaal (7 pelotons = 7 maal 4) 28 tankwagens aan de brandbestrijding deelnamen. Een politiehelikopter maakte verkennende vluchten om de brandweercommandant te informeren over de verspreiding van het vuur.

Chinook Ook kreeg de brandweercommandant rond 18.00 uur ondersteuning van een Chinook-helikopter met een bucket waarin in één keer 10.000 liter water op het brandende bosgebied werd gestort. De heli is in totaal zo'n 10 maal heen en weer gevlogen tussen het brandende gebied en het Kievitsveld in Emst om daar water te halen. De ondersteuning was zeer welkom om het moeilijk toegankelijke gebied met de heli te blussen. De doorgaande wegen tussen Apeldoorn en Voorthuizen (Amersfoortseweg) en in richting Uddel (Meervelderweg) werden door de politie afgesloten om vrij baan te houden voor de hulpdiensten. Deze wegen ziullen ook naar verwachting de nachtelijke uren afgesloten blijven. Rond 19.00 uur had men de brand onder controle en kwam het sein brand meester. De inzet van het aantal tankauto's werd verminderd en vanaf 21.00 uur begonnen 16 ververste bemanningen uit de wijde omtrek tankwagens met het nablussen dat nog zeker tot ver in de nachtelijke uren zal voortduren. In het brandende bosgebied zijn naar verwachting diverse dieren omgekomen. De natuuropzichters kunnen hiervan naar verwachting een inschatting maken.

---- --