Ministerie van Defensie

06-05-2006 22:50

EINDE NEDERLANDSE MILITAIRE AANWEZIGHEID IN SEEDORF

Tijdens een ceremonieel appel heeft brigadegeneraal Harm de Jonge vandaag in het Duitse Seedorf het commando over 41 Gemechaniseerde Brigade teruggegeven aan Commandant Landstrijdkrachten luitenant-generaal Peter van Uhm. Met de opheffing van brigade eindigt een periode van 43 jaar aanwezigheid van de Nederlandse troepen in Seedorf.

Tijdens de opheffingsceremonie hebben onder anderen minister van Defensie Henk Kamp en zijn Duitse ambtgenoot Franz Josef Jung een toespraak gehouden, waarbij laatstgenoemde namens de Duitse president drie vlaggenlinten heeft uitgereikt aan drie Nederlandse eenheden. Daarnaast bood hij de brigade een taptoe aan. Eerder vandaag is een defilé gehouden in de plaats Zeven, waarbij de bewoners een herinnering aan de brigade hebben ontvangen.

Sinds 1963 zijn Nederlandse troepen aanwezig in Seedorf. Tijdens de Koude Oorlog hadden zij een rol in de verdediging van het NAVO-grondgebied tegen aanvallen vanuit het Oosten. Na het vallen van de muur en de reorganisaties volgend op de omvorming van de Nederlandse defensieorganisatie naar een beroepsleger, viel in 2003 het besluit de brigade in 2006 op te heffen. In de afgelopen drie jaar heeft ze bijgedragen aan verschillende missies, waaronder die in Irak.

Met de sluiting van legerplaats Seedorf wordt invulling gegeven aan de bezuinigingsmaatregelen die in de Prinsjesdagbrief 2003 bekend zijn gemaakt.