Lijst Pim Fortuyn


De geschiedenis herhaalt zich niet

Den Haag, 06/05/2006 - Laat ik het maar ronduit zeggen. Ik geloof niet in het bestaan van een gat op rechts. Het gat zit overal, links en rechts, waar sprake is van een regentenmentaliteit. Ik geloof niet dat een Geert Wilders, Peter R. de Vries of Marco Pastors op eigen kracht dertig zetels in de Tweede Kamer kan behalen, laat staan daarvoor bekwame kamerleden kan vinden. Het verlangen naar een nieuwe Pim Fortuyn dat door Maurice de Hond wordt gesignaleerd, is even begrijpelijk als het verlangen naar een herhaling van het EK voetbal 1988. Wie denkt dat de klok gewoon kan worden teruggezet naar 6 mei 2002, denkt als de generaals die de vorige oorlog naspelen, denkt als de sportjournalisten die nog steeds het Nederlands elftal willen laten spelen als in 1988.

We willen aanvallend en dominant voetbal, we willen spektakel, ook in de politiek. Ondertussen wordt een outsider als Griekenland Europees kampioen en wint een outsider als Van Buitenen de Europese verkiezingen. Het grote verschil tussen politiek en sport is dat Nederland wel vier, acht, twaalf of zestien jaar kan wachten op het nieuwe droomelftal, maar niet op het droomkabinet. De geschiedenis herhaalt zich niet op dezelfde wijze, ook al willen politicologen en columnisten ons dat doen geloven. Zelfs al zou Pim Fortuyn in eigen persoon reïncarneren in ons midden, dan nog is een herhaling van 2002 onwaarschijnlijk. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. De politieke tegenstanders zullen zich niet voor de tweede keer laten verrassen door hun tegenstander te minachten en te onderschatten; de pers heeft haar les geleerd en niet in de laatste plaats: de kiezer heeft de LPF-soap met hoge kijkdichtheid bekeken en zal argwanend beoordelen of de zo geprezen stemmentrekker wel de mensen en de organisatie achter zich heeft om waar te maken wat hij belooft.

Zeker, er is ruimte voor een nieuwe Pim Fortuyn. Maar welke Pim Fortuyn leeft er in de harten van de mensen? Een rechtse charismatische populist die hamerde op de themas veiligheid en vreemdelingenbeleid, zoals zijn invloedrijke tegenstanders ons weer willen doen geloven? Of een inspirerende leider die de burger weer richting en hoop gaf?

Fortuyn was gekwetst door de rechtse karikatuur die zijn tegenstanders van hem schetsten, gekwetst door de miskenning van zijn sociologische werk. In zijn huis beslaan de boekenplanken met zijn boeken en studies vele meters. Hij bracht adviezen aan de overheid uit, schreef wetenschappelijke rapporten over het functioneren van onderwijs, zorg en openbaar bestuur. Het standaardwerk van Pim Fortuyn is De verweesde samenleving dat begint met de sleutelzin: Sinds 1990 houd ik mij bezig met de intrigerende omgang van ons land met de moderniteit. De socioloog Fortuyn was gegrepen door de vraag wat onze moderne Westerse samenleving zo welvarend en succesvol heeft gemaakt, welke kostbare verworvenheden wij moeten behouden en doorgeven aan onze kinderen en aan nieuwkomers. Fortuyn identificeerde de kernwaarden van de moderniteit, zoals de scheiding van Kerk en Staat, de ontwikkeling van de parlementaire democratie, de gelijkwaardigheid van man en vrouw, van homo en hetero, de vrije marktwerking, de vrijheid van meningsuiting, individuele verantwoordelijkheid en gemeenschapszin. In een geseculariseerde samenleving waarin de verzuiling alleen nog bestaat in politieke partijen en omroepen, geven deze kernwaarden een houvast.

Wie Fortuyn reduceert tot een rechts populist doet hem niet alleen onrecht, maar wakkert ook de mediahype aan van zogenaamd charismatische politici. De personendemocratie lijkt uit te draaien op een Idols-finale. De jacht op charismatische personen is een dwaalspoor dat is uitgezet door journalisten en politicologen die willen dat het spel volgens hun regels wordt gespeeld. Het is leuk om over personen te schrijven, de parlementaire journalistiek vertoont ook steeds meer trekjes van sportverslaggeving waarbij meer sprake is van meningen dan van feiten. Maar de jacht op een charismatische lijsttrekker is niet alleen leuk voor de media, hij speelt ook de gevestigde partijen in de kaart die immers over een veel groter potentieel aan geschikte personen beschikken. De PvdA heeft zich zonder al te grote problemen hervormd, binnen de VVD woedt een machtsstrijd die vooralsnog de partij niet schaadt, GroenLinks kan de bestuurscrisis snel de baas worden, het politieke gestuntel van D66 hoeft deze partij niet fataal te worden, omdat er nog volop leven is buiten de fractie. Aan de continuïteit van deze partijen wordt niet getwijfeld, omdat ze niet afhankelijk zijn van één charismatische politicus maar van een politiek programma. De leden dragen de lijsttrekker en niet andersom. Het is een misvatting dat je politiek kunt bedrijven zonder partijorganisatie. Personendemocratie bevoordeelt bijna altijd de gevestigde partijen, die ook over de middelen beschikken voor een mediacampagne. Sporadisch - eens in een generatie als de politieke partijen zijn ingedut - breekt een nieuweling door. Na Hans van Mierlo in 1966 hebben we 35 jaar op Pim Fortuyn moeten wachten.

Nee, de doorbraak van Pim Fortuyn was helemaal niet die van een charismatische persoonlijkheid en een goede debater. Dat etiket is hem achteraf opgeplakt. Fortuyn was ook geen allemansvriend zoals Wouter Bos, de Beaujolais onder de politici die iedereen lekker vindt. Toch stemden in 2002 1,6 miljoen gewone mensen op hem, op de LPF die zijn standpunten bleef uitdragen. Pim was ook geen debater in de huidige parlementaire betekenis van het woord. Pim was een begaafd spreker, een echte redenaar, ook in staat het tv-debat kort en scherp te voeren, maar Pim zag op tegen de lange en geestdodende debatten in de Kamer. Pim zou als premier als een moderne Demosthenes of Quintillianus prachtige en meeslepende redevoeringen hebben gehouden, , maar als hij voor de vijfde keer in vijf minuten zou worden geïnterrumpeerd door een Kant of een Halsema, zou hij in woede zijn ontstoken. Hij wilde vandaan onder de Haagse kaasstolp. Iedere week een dag per helikopter het land in om de burgers te bezielen zelf actief te worden. Ik was graag meegevlogen

De Tweede Kamer moet helemaal geen debatingclub worden. Het gekakel tijdens het vragenuurtje is alleen leuk voor de journalisten op de tribune. De betrokken politici mogen vervolgens hopen dat zij een minuutje krijgen van Meester Mingelen in Den Haag Vandaag, maar de kloof tussen burger en politiek wordt er geen centimeter kleiner door. Paul van Buitenen krijgt hooguit de troostprijs als het gaat om de verkiezing van charismatische personen, maar was ondertussen wel de verrassing van de Europese verkiezingen.

Fortuyn staat in een lange Nederlandse traditie die terug gaat tot Joan Derk van der Capellen tot den Pol. Hij liet zich inspireren door diens pamflet Aan het volk van Nederland. De doorbraak van Pim Fortuyn heeft dan ook alles te maken met het aanpakken van de regentenklasse in Nederland, met het concreet benoemen van de problemen en hun oorzaken, en met het tonen van daadkracht. Dat is wat hij bedoelde met: ik zeg wat ik denk en ik doe wat ik zeg. Fortuyn was een inspirerend leider, een authentieke persoonlijkheid, niet het product van een mediahype, maar volledig zichzelf. Natuurlijk had Pim Fortuyn volop charisma, ik zal de laatste zijn om dat te betwisten, maar louter charisma maakt iemand nog geen premier van dit land. Want dat wordt het centrale punt in 2007. De lijsttrekkers van de grote partijen zullen langs deze meetlat worden gelegd: wie willen wij als premier van het land, wie heeft de vertrouwenwekkende en bestuurlijke kwaliteiten daarvoor? Lubbers en Kok genoten dat vertrouwen, ondanks het ontbreken van charisma. Wouter Bos is een publiekslieveling, maar moet zijn leiderschapskwaliteiten nog tonen. Voor modern leiderschap is naast de externe uitstraling minstens zo belangrijk dat het ook intern wordt gedragen. Dat is de lakmoesproef voor leiderschap: volgt de partij eensgezind de politieke leider? Verenigt hij zijn achterban, ook bij het nemen van moeilijke beslissingen zoals de strategische keuze voor een links kabinet of voor samenwerking met CDA of VVD? Die horde zal Bos nog moeten nemen.

Pim Fortuyn was de juiste man op de juiste tijd met het juiste programma én de juiste zwakke tegenstanders. De vloek van mannetjesmakers en opiniepeilers is dat zij talentvolle kandidaten als Heinsbroek, Wilders, Peter R. de Vries of Pastors voorspiegelen dat 2002 kan worden herhaald, omdat charisma in een tv-democratie voldoende zou zijn. Dat is hetzelfde als het Nederlands elftal met alleen spitsen laten spelen. Die spits is belangrijk, maar kan het niet zonder elftal en tactiek. De hervormde LPF heeft een goed elftal met ervaring, maar ontbeert de scorende spits. Samenwerking ligt dus voor de hand, maar lijkt vooralsnog ver te zoeken. Op rechts ontbreekt het besef dat modern leiderschap vooral intern verenigend moet zijn. Het resultaat van de Alleingang zal zijn dat allen in 2007 met lege handen zullen staan en dat is het slechtste eerbetoon aan Pim Fortuyn dat denkbaar is.

Mat Herben

Mat Herben was woordvoerder van Pim Fortuyn van 1 maart tot 6 mei 2002.

dit artikel is gepubliceerd in TROUW, 6 mei 2006