Ingezonden persbericht


Persbericht, 1 mei 2006

Uit in lelystad! naar de film in nieuw land

De goudlijn: een gefilmde ontdekkingsreis

Hoe de ontdekking van een spoorwegkerkhof oude gebeurtenissen laat herleven en de filmmaker in de beklaagdenbank doet belanden........Prachtig gefilmde herinneringen aan een vergeten geschiedenis, op 7 mei a.s. te zien in Nieuw Land Erfgoedcentrum in Lelystad.

Zonder Cornelis Lely had Flevoland misschien wel niet bestaan. Maar ook in Suriname heeft hij zijn sporen achtergelaten. Niet alleen de Zuiderzee werd door hem bedwongen. Ook het oerwoud van Suriname werd door hem "getemd" door de aanleg van een 173 km lange spoorlijn naar de ontoegankelijke goudvelden in het zuiden. De ontdekking van een spoorwegkerkhof vormde voor filmmaker Hans Hylkema de aanleiding voor een gefilmde ontdekkingsreis door de binnenlanden van Suriname. De spoorlijn werd indertijd aangelegd om de goudzoekers van toen naar hun concessies te vervoeren. De spoorlijn werd steeds verder ingekort en in 1987 maakte de trein zijn laatste rit. Een eeuw na aanleg van het spoor wordt in Suriname echter opnieuw naar goud gezocht. Regisseur Hylkema doet te voet en in afgedankte Nederlandse vrachtwagens met uitgezaagde ramen de lange, hete treinreis nog eens over en gaat op zoek naar de goudzoekers van nu. In de film zien we ontmoetingen met mensen die hun geluk beproeven, maar ook met binnenlandbewoners, die hun drinkwater met kwik vervuild zien of wiens grond verkwanseld wordt.

Diep in het binnenland (bij de Sarakreek) belandt Hylkema in de beklaagdenbank als de kapitein van Lebidoto (een dorp van boslandcreolen), de "blanken" verantwoordelijk stelt voor het onder water zetten van zijn oorspronkelijke leefomgeving, omdat er zo nodig een stuwdam gebouwd moest worden. Daarom, zegt hij, moeten jullie ons nu helpen en ons niet gratis komen filmen.... En opnieuw wordt gerefereerd aan de spoorlijn. Toen de locomotief zijn rook nog uitbraakte, toen hadden zij het goed. En zo lijkt het er op, dat al dat goud maar bijzaak is: een trein, dan pas ben je een rijk land.....

De film wordt vertoond in de filmzaal van Nieuw Land Erfgoedcentrum. Toegangsprijs is de entreeprijs van Nieuw Land: ^ 7,00. Voorafgaand- of aansluitend aan het filmprogramma kunt u dus ook het museum bezoeken. Donateurs van de Stichting Filmtheater Lelystad betalen half-geld. Elke eerste zondag van de maand wordt in samenwerking met de Stichting Filmtheater Lelystad in Nieuw Land een filmdocumentaire vertoond. Meer informatie vindt u op de website: www.nieuwlanderfgoedcentrum.nl. Ook kunt u bellen met de receptie (0320) 225900.