Wageningen Universiteit

Persuitnodiging namens de Society of Environmental Toxicology and Chemistry, SETAC, Brussel. 2 mei 2006

Persuitnodiging

Milieuwetenschappers uit 52 landen in den haag bijeen

Bijna tweeduizend onderzoekers uit 52 landen komen van 7 tot 11 mei in Den Haag bijeen om te debatteren over de toxicologische achtergronden van de wereldwijde achteruitgang van het aantal planten- en diersoorten, soepeler communicatie tussen onderzoekers en overheid, de spanning tussen nationaal en EU-beleid, en over de ethiek bij bijvoorbeeld het doen van dierproeven. Het congres wordt georganiseerd door de 'Society of Environmental Toxicology and Chemistry', SETAC, onder organisatorisch en wetenschappelijk voorzitterschap van onderzoekers van Wageningen Universiteit. Tijdens het congres wordt de prestigieuze Innovative Science Award van 100.000 euro uitgereikt aan de Wageningse onderzoeker Paul van den Brink.

De bezoekers van het congres Controversies and Solutions in Environmental Sciences richten zich met name op de fricties en de oplossingen in het milieuonderzoek naar gedrag en effecten van giftige stoffen. Zo zijn er onderwerpen op het gebied van milieuchemie, 'stressecologie', risicoanalyses en kringlopen van giftige stoffen. Een greep uit de tientallen presentaties: Wat zijn de milieurisico's van synthetische nano-deeltjes in nieuwe materialen die steeds meer toepassing vinden. Wegen zij op tegen de voordelen ervan? Hoe is met het nemen van 'vingerafdrukken' de bron van een vervuiling met bijvoorbeeld zware metalen op te sporen? Wat is het effect van een mengelmoes van giftige stoffen waarmee dieren in de natuur worden geconfronteerd? Onnodig alarm slaan over dreigende milieurisico's is ongewenst, maar hoe moet het dan wel? Onderzoekers tonen een visueel informatiesysteem voor het weergeven van risico's. Hoe kunnen waterleidingsmaatschappijen in de toekomst on line verontreinigingen in het water detecteren?

Een aantal hoofdsprekers geeft een beeld van de problematiek in hun vakgebied, waaronder:

Ethiek in toxicologisch onderzoek
Wanneer kun je het gebruik van proefdieren voor toxicologisch onderzoek nog rechtvaardigen en hoe kun je waarborgen dat onderzoekers integer met hun onderzoeksresultaten om blijven gaan en zich niet mee laten slepen in de waan van de dag? Iain Purchase, University of Manchester - 7 mei 18.00 u

Catastrofale verschuivingen in de natuur
De natuur reageert meestal geleidelijk op langzame processen, maar soms zonder waarschuwing en catastrofaal, met niet terug te draaien gevolgen. Marten Scheffer, Wageningen Universiteit - 8 mei 16.15 u.

Tegenstrijdige recyclingsdoelen
Reclycling van afval kan vervuilde grondstoffen opleveren, maar om schone grondstoffen te verkrijgen moet het genereren van de grondstoffen prevaleren boven het reduceren van het afval. Denis Hamilton, University of Queensland, Brisbane, Australië - 9 mei 16.15 u.

Slotopmerkingen
De laatste dag worden door zes senior onderzoekers van alle 1672 poster- en platformpresentaties de belangrijkste ontwikkelingen eruit gelicht en samengevat - 10 mei 11.30 - 13.00 u.

Prijs
Dr. Paul van den Brink, onderzoeker aan Alterra en de leerstoelgroep Aquatische ecologie en waterkwaliteitbeheer van Wageningen Universiteit ontvangt tijdens de openingssessie de 2005 Innovative Science Award voor zijn onderzoeksvoorstel 'Predicting the response of aquatic invertebrates to chemical stress using species traits and stressor mode of action'. De prijs van 100.0000 euro is gesponsord door de European Chemistry Council - 7 mei 18.00 u.

Vrouwen in de wetenschap
Een speciaal onderwerp is vrouwen in de wetenschap. Hoewel in Europa meer dan de helft van de afgestudeerden vrouw is, blijkt in de EU nog geen negen procent van hen een academische topfunctie te bekleden. Gesproken wordt over oorzaken en oplossingen van dit probleem. - 9 mei 12.45 - 13.45 u.

Voorzitter
Het wetenschappelijk voorzitterschap van het internationale congres is in handen van prof. Bart Koelmans, hoogleraar Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer aan Wageningen Universiteit. Organisatorisch voorzitter is dr. Tinka Murk, hoofddocent verbonden aan de leerstoelgroep Toxicologie van Wageningen Universiteit.

SETAC met haar hoofdkantoor in Brussel is een wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van onder meer toxicologie, chemie, ecologie, gezondheid en milieutechnologie.