Nederlandse Moslim Omroep

PERSBERICHT

MEETINGPOINT

Zondag 7 mei 12:00-12:33 op Nederland 1
Herhaling, zaterdag 13 mei van 10:30 tot 11:03 op Nederland 1

Meetingpoint is hèt jongerendiscussieprogramma van de NMO. In de uitzending wordt er gepraat over het leven binnen twee werelden. Dit kan bij zowel islamitische jongens als meisjes problemen opleveren. Hoe komt het en wat kunnen we eraan doen?

Moslima's kampen meer dan gemiddeld met depressiviteit dan autochtone meisjes. Helaas leidt dit ook vaker tot zelfmoordpogingen. Vaak is het een schreeuw om aandacht, want het percentage daadwerkelijke zelfdodingen ligt weer lager. Deze meisjes kunnen vaak bij niemand terecht met kun problemen. Ze worden kort gehouden door hun ouders en voelen constant de sociale controle van familie en omgeving. Soms zien ze geen uitweg meer en wat moeten ze dan? In de studio wordt hierover gepraat met Esra. Zij heeft zelf vaak te kampen gehad met depressieve gevoelens en ze wil haar ervaringen graag delen. Ze wil hierbij een voorbeeld zijn voor andere meisjes en dit onderwerp uit de taboesfeer halen. In de studio is ook Somaya aanwezig. Zij is van de website 'depri en dan?' Zij chat met moslima's die problemen hebben.

Leven in twee werelden kan ook voor islamitische jongens problemen opleveren. Ze gedragen zich thuis anders dan buitenshuis en lijken twee gezichten te hebben. Het is zelfs zo dat deze jongens vaker schizofrenie ontwikkelen. Wat hebben de jongens hier zelf eigenlijk over te zeggen? Redactrices Lutein van Kranen en Fatiha Bazi gingen naar het ROC in Amsterdam en gingen op onderzoek uit. In de studio wordt hierover verder gepraat met een jongerenpanel en met psychologe Najat Rabbae.

In het culturele intermezzo van Meetingpoint is er een optreden van Egbert-Jan Weber en Achmed El Ghazaoui. Zij spelen een fragment uit het toneelstuk 'Vuur".

Meetingpoint wordt afgesloten met een rap van Lady D! Woorden om over na te denken.