Nederlandse Islamitische Omroep

Onderwerpen Nioscoop zondag 7 mei, 12.33 - 13.03 uur op Nederland 1

4 mei-lezing door Prof. Abdullahi Ahmed An- Na'im

Professor An Na''im is professor islam en mensenrechten aan de Emory University in de VS. Hij is deze week in Nederland waar hij aan de Universiteit van Utrecht de 4 mei-lezing gaf. Het huidige anti-islam klimaat in Nederland is volgens prof. An Naím vergelijkbaar met het antisemitisme in de jaren '30. Hij waarschuwt voor het gevaar uitsluiting van moslims en het daarmee gepaarde superioriteitsgevoel van niet-moslims. Daarnaast sprak An Na'im over de betekenis van vrijheid en mensenrechten in de islam, en hoe moslims daarmee zouden moeten omgaan.

Koran in braille

Blindheid hoeft natuurlijk geen enkele belemmering te zijn in het geloof. Al in de tijd van de profeet (vzmh) waren er moslims die niet konden zien en die zich toch de Koran eigen hadden gemaakt. Voor blinde moslims in onze moderne tijd is er nu een extra hulpmiddel bijgekomen: de Koran in braille. Sibel Baylan en Kadir Kocadag zijn beiden blind en moslim. Ze hebben onlangs de Koran in braille aangeschaft en zijn nu begonnen met de eerste verzen. Ze leggen uit tegen welke problemen ze aanlopen en hoe deze Koran in braille hun leven verrijkt.

Ø Preview: http://www.video4all.nl/src/win_video.php?cid=AO@w7kFvXb5EHlTzykVuB

Triomf voor Ozden Kutluer - Yalim

De Triomfprijs van het ministerie voor Integratie is dit jaar toegereikt aan Ozden Kutluer - Yalim. Zij zet zich in voor de emancipatie van vrouwen, is moslima en groot criticaster van minister Verdonk. Ironisch was het daarom dat het minister Verdonk was die de prijs aan mevrouw Kutluer-Yalim overhandigde. In Nioscoop een gesprek met de activiste over de positie van moslimvrouwen in de samenleving.

De Triomf is een tweejaarlijkse prijs voor diegenen die streven naar de positieverbetering van vrouwen en meisjes uit minderheden eens op de voorgrond te krijgen. En om het belang van emancipatie en integratie te onderstrepen.

Moslims in Nederland: aflevering 3

Het oprichten van moskeeën in Nederland jaren zeventig en tachtig, ging gepaard met het ontstaan van moslimorganisaties. Zo zijn Dyanet en Milli Gorus opgericht door de Turkse gemeenschap. De Marokkaanse gemeenschap heeft de Unie van Marokkaanse Moskeeën, en de Surinaamse moslims worden vertegenwoordigd door de World Islamic Mission. Deze grote organisaties vertegenwoordigen op dit moment tientallen moskeeën.

De eerste islamitische basisscholen werden eind jaren tachtig opgericht. In die tijd begon, volgens Nico Landman, islamoloog aan de Universiteit van Utrecht ook de bemoeienis van een aantal islamitische landen met de islam in Nederland.


----------

NIO-radio, zaterdag 6 mei, van 19:50 tot 20:30 uur, radio 747AM

Lintje voor moskeebestuurders

Burgemeesters in het hele land hebben op vrijdag 28 april Koninklijke onderscheidingen uitgereikt. Met deze zogenaamde lintjesregen worden mensen onderscheiden voor bewezen diensten. De heer Mohamed Elhajoui en de heer Abdelsalem Benhadi, beiden bestuursleden van Stichting Moskee Arrahman in Haarlem, hebben ook een onderscheiding gekregen. NIO-radio sprak met de beide bestuurders over Stichting Moskee Arrahman en de Koninklijke onderscheiding.

Moslima met een missie

Sharon Sandino is een bekeerde moslima die graag de islam in een positiever daglicht zou zien. "Ik wil een boek schrijven waarin verschillende moslims uitleggen hoe zij de islam zien en wat voor rol het in hun leven speelt." NIO sprak Sandino over haar project en de bekering tot de islam.

Op weg naar een Nederlandse Islamitische economie

De commissie Bedrijfskundige Moslims houdt zaterdagmiddag een vergadering onder het motto Op weg naar een Nederlandse Islamitische economie. Op het gebied van economie lopen moslims ver achter in vergelijking met moslims in andere Europese landen. NIO-radio heeft een gesprek met de voorzitter van Bedrijfskundige Moslims, Bram René Kort.


----------
Voor de redactie:
Nadere informatie bij de redactie van de NIO, te bereiken tijdens kantooruren via 035-6772727, of Redactie@islamitischeomroep.nl