Ingezonden persbericht



- - - Persbericht april 2006 Kunsthuis Syb Beetsterzwaag - - -

Vanaf 7 mei op vrijdag, zaterdag en zondag om het strokasteel en in Kunsthuis SYB presenteren Kunsthuis SYB en de PeerGrouP: Jongensdromen, een beeldende kunst project.

De geselecteerde kunstenaars zijn: Sjef Meijman (Veenhuizen), Jan Menses (Meppel), Bjorn Eerkes (Groningen), Arjen Boerstra (Groningen) en Sebastian Cristoffel (Berlijn, DE)

Openingsdata en tijden:

Zondag 7 mei opening bij het strokasteel te Veenhuizen 12 t/m 14 mei 13.00-17.00 uur beide locaties
19 t/m 21 mei 13.00-17.00 uur beide locaties
25 t/m 28 mei 13.00-17.00 uur beide locaties

2 t/m 5 juni 13.00-17.00 uur beide locaties
feestelijke afsluiting 3 juni 16.00 uur Kunsthuis SYB

Als de PeerGrouP en Kunsthuis SYB zich samen bezig gaan houden met beeldende kunst moet het wel gaan over Jongensdromen. Want als er iets een uit de hand gelopen jongensdroom is, dan is het wel de PeerGrouP. Het zijn jongens die dromen en een kasteel bouwen van 10.000 strobalen. Rondrijden op trekkers en heftrucks. Jongens die wroeten door de aarde, stoken in een grote houtkachel, jongens die bomen kappen, installaties lassen, raketten laten opstijgen, jachthuizen bouwen. En aan het einde van de dag eten de jongens een stevige soep en tellen hun wonden.

En dan ineens is daar het kleine hartje, genieten ze van het kleine zaadje dat ontkiemt, schrijven een gedichtje, en kijken ze naar een schildpad met een huisje op zijn rug; gaat het om de verstilling van het beeld, om de droom van de jongens.

Henry Alles heeft ergens tussen Meppel en Berlijn vijf jongensdromers gevonden. Zij realiseren bij de PeerGrouP en Kunsthuis SYB hun droom. Met een gezamenlijk verlangen naar het niet-stedelijke zijn deze mannen de natuur in gedoken, en hebben gebouwd, onderzocht en ervaren. Maar ze zijn ook een krachtmeting aangegaan met deze natuur, ze lassen, ploegen, timmeren, rijden, wroeten, stoken, jagen en realiseren hun jongensdroom.

En misschien is die brute kracht wel nodig om gelukkig en zacht te worden. Misschien mag een jongen pas na al die stoerheid stuk gaan en janken als een kind, of stil kijken naar de zonsondergang

Bij Jongensdromen ontmoeten brute kracht en romantiek elkaar. De werken zijn als een droom, een flits, het beeld pak je in een keer, maar de werkelijkheid en de realisatie daarvan is groter. De factor tijd maakt dat het werk groeit, letterlijk. We zouden er eigenlijk maanden naast moeten staan en zien hoe de droom langzaam werkelijkheid wordt.

Zo verplaatsten ze aarde uit Beetsterzwaag op een wagen, en voorzien van een brandend kooltje als ouderwetse manier van vuur maken ze een voettocht van 30 kilometer naar Veenhuizen. Een tocht die twee dagen duurde. En 's nachts sliepen ze langs de weg. Zo bouwde iemand een jachthut met toren, en stuurt een vliegtuig in de lucht om daar een foto van te maken.

Het idee en concept wordt gerealiseerd, groot gemaakt, en weer klein uitgevoerd, en alles gefilmd en gefotografeerd, en uiteindelijk inzichtelijk gemaakt in Kunsthuis SYB, en op locatie zelf komt voor je ogen heel even het beeld tot leven, en kun je zien kijken, horen, ruiken, proeven van de droom van de jongens.

Jongensdromen is een beeldende kunst project dat aanschurkt tegen locatietheater. Maar met de verstilling die zo eigen is aan beeldende kunst. De kunstwerken zouden scènes uit een film kunnen zijn. Met als decor het landschap en de gekozen locaties.

Jongensdromen wordt gepresenteerd in het land rondom een strokasteel, en inzichtelijk gemaakt in het kunsthuis, ofwel op het land en in de schuur. Het project is ook tijdens de expositie nog in ontwikkeling.

Rondleiding bij het strokasteel: 2 Euro p.p.

PeerGrouP , Norgerweg, Veenhuizen, Drenthe, 0592-396930 Kunsthuis SYB, Hoofdstraat 70, Beetsterzwaag, Friesland, 0512-382376

Zie ook: www.peergroup.nl; www.kunsthuissyb.nl
E: info@peergroup.nl; E: info@kunsthuissyb.nl

Website bij de Jongensdroom van Jan Menses en Bjorn Eerkes: www.spacedream.nl

Als het weer het toelaat en u een abonnement heeft op de nieuwsbrief (via www.peergroup.nl) ontvangt u tijdens het project de uitnodiging om u aan te melden voor een bijzondere picknick op locatie.

Aan Jongensdromen werken mee:

Curator: Henry J. Alles
Productie assistent: Christiaan Bloem, Emma Knol, Ellen den Hollander Picknick: Elles Kiers
Kunstenaars: Sjef Meijman, Arjen Boerstra, Jan Menses, Bjorn Eerkes, Sebastian Cristoffel

Dit project is mogelijk gemaakt door: Ministerie van OCSW, Ministerie van LNV, Mondriaan Fonds, Provincie Drenthe, Provincie Friesland, Klaas Dijkstra Fonds, Maatschap Ausma

Met dank aan: Frits Mohren, Marjelle Over, Gebroeders Ausma, Elly jonker, Bemedia