Gemeente Sluis



PERSBERICHT - 4 mei 2006

Jantje-van-Sluisconcert door Apollo op 7 mei in het Belfort in Sluis

Op zondag 7 mei geeft muziekgezelschap Apollo Sluis samen met een strijkersensemble onder leiding van Hans Vermeersch het concert Op het spoor van lichte muziek. Het concert in het kader van 400 jaar Jantje van Sluis vindt plaats in de raadzaal van het Belfort van Sluis en begint om 14.00 uur. De entree is gratis.

400 jaar Jantje van Sluis
Klokkenluider Jantje van Sluis is een held voor Sluis, want hij heeft Sluis in 1606 behoed voor een aanval van de Spanjaarden. Doordat hij te veel bier had gedronken tijdens de jaarlijkse kermis, versliep hij zich en bleef het eerste klokgelui uit. De Spaanse troepen die bij dit klokgelui ten aanval wilden trekken, kwamen zo bedrogen uit. Als dank mag Jantje voor altijd de klokken van het Belfort van Sluis bespelen. En nu, 400 jaar later, wordt Jantjes heldendaad gevierd. Een reeks van activiteiten staat de komende tijd op het programma. Bovendien is er een speciale Jantje van Sluis-postzegel verkrijgbaar en wordt het centrum opgesierd met banieren en vaandels aan de lantaarnpalen.

De activiteiten:
7 mei Jantje-van-Sluisconcert in het Belfort
28 mei Stripfestival Jantje van Sluis, een legende met o.a. 25 striptekenaars, 2 signeersessies, uitreiking stripprijs Sluis, kinderkleurwedstrijd, workshop striptekenen, de doop van de Jantje-van-Sluisreus en een Reuzenoptocht.
24 juni, 29 juli en 26 aug. Jantje-redt-Sluiswandeling. Vertrek vanaf de VVV om 14.00 uur. Duur: ca. 2 uur.
18 en 25 juli, 1 en 8 aug Avondmarkten in het teken van Jantje van Sluis.
Mei -aug Diverse Jantje van Sluis-sportactiviteiten September Schilderswedstrijd.
17 oktober Jantje-van-Sluisconcert door Apollo en presentatie van een replica van het Belfort in het Belfort.

3-11 feb. 2007 Groot Nederlands Dictee en afsluiting van het Jantje-van-Sluisjaar met een concert en literaire activiteiten.

Cees Blaeke speelt tijdens de festiviteiten een belangrijke rol en kruipt verschillende malen in de huid van Jantje.
---

Voor meer informatie
Gemeente Sluis

- Judith Dingemanse, tel. 0117 475 134, e-mail jdingemanse@gemeentesluis.nl

- Voorlichting, tel. 0117 457 123, e-mail
voorlichting@gemeentesluis.nl