Vereniging Spierziekten Nederland

Nieuws

Onderzoek financiële positie chronisch zieken

Er gaat een onderzoek van start naar de financiële positie van mensen met een chronische ziekte of een handicap. De VSN doet hieraan mee. 500 VSN-leden ontvangen binnenkort een enquête, ofwel 1 op de 20 leden.

De inkomenspositie van chronisch zieken en gehandicapten is in de politiek al lange tijd een belangrijk twistpunt. Er wordt veel met cijfers gegoocheld. Het is zeker dat de koopkracht van veel chronisch zieken en mensen met een handicap de laatste jaren achterblijft bij de rest van de bevolking. Daarnaast heeft deze groep vaak extra uitgaven in verband met hun handicap of ziekte. Over het voorkomen en de omvang van deze meerkosten zijn weinig actuele en representatieve gegevens beschikbaar.
Om goed inzicht te krijgen in de financiële positie en bestedingsmogelijkheden van chronisch zieken en gehandicapten, heeft de CG-Raad opdracht gegeven aan het NIBUD en het iRv (Kenniscentrum voor Revalidatie en Handicap) onderzoek hiernaar te doen. Ook de financiële positie en meerkosten van ouders van kinderen met een chronische ziekte of handicap zijn onderwerp van onderzoek. Met de resultaten van dit onderzoek wil de CG-Raad een intensieve campagne opzetten om de financiële positie van chronisch zieken en mensen met een handicap te verbeteren.

De onderzoekers hebben 13 lidorganisaties, waaronder de VSN, gevraagd om elk 500 leden te selecteren uit hun ledenbestand. Deze mensen ontvangen van hun lidorganisatie persoonlijk een brief waarin hen wordt gevraagd om deel te nemen aan het onderzoek. Bij de VSN worden 300 volwassenen met een spierziekte benaderd en 200 ouders van kinderen met een spierziekte.
Daarnaast wil de CG-Raad ook alle andere mensen met een spierziekte uitnodigen om aan het onderzoek deel te nemen. Wilt u meewerken, dan kunt u via internet de vragenlijst invullen. Zowel degenen met een gunstige financiële positie als met een minder gunstige positie worden uitgenodigd de vragenlijst in te vullen. Invullen van de vragenlijst kost ongeveer 1 uur. Uw deelname wordt erg op prijs gesteld!

De vragenlijst staat vanaf 11 mei op de website van de CG-Raad: www.cg-raad.nl/meerkosten
Deelname aan het onderzoek is anoniem. De resultaten van het onderzoek worden dit najaar via de CG-Raad gepubliceerd.
07 mei 2006

VSN - Lt. gen. van Heutszlaan 6 - 3743 JN Baarn tel: 035-5480480 Spierziekten Infolijn: 0900-5480480 - E-mail: vsn@vsn.nl - Postbank 1422400