Mei 2006

Iedereen tevreden over mooie meivakantie

Zomerzon zorgt voor forse toeloop naar parken, campings en terrassen

Nederlanders zijn tijdens de meivakantie in groten getale op stap gegaan. Ze genoten vooral in de tweede helft van de week van de zon tijdens een korte vakantie in eigen land of grepen het mooie weer aan om een dagje uit te gaan of een terrasje te pikken. Toeristisch bedrijfsleven, horeca en vakantiegangers uit binnen- en buitenland zijn allemaal erg tevreden, meldt het ANP.
Voor ongeveer 1,7 miljoen Nederlanders was de schoolvakantie reden om er op uit te gaan. De helft van hen bleef in in eigen land. De ANWB zag in de loop van de week dat in de ochtend de files korter werden omdat mensen met het eindelijk zonnige weer besloten een dagje vrij te nemen. 's Avonds was het wel druk op de wegen als de dagjesmensen weer naar huis gingen.

Pretparken
De pretparken deden goede zaken. Ze kregen tegen de 20 procent meer bezoekers dan vorig jaar in dezelfde periode. Volgens de Club van Elf, een samenwerkingsverband van een aantal pretparken, kwam dat niet alleen door de aangename temperaturen. Ook gaat het de consument financieel weer wat beter, merken ze.

Terrasje pikken
Nederland zocht eveneens massaal de terrassen op. Volgens het bedrijfschap Horeca en Catering was het door het mooie weer drukker dan ondernemers hadden verwacht. Vooral etablissementen bij natuurgebieden en het strand profiteerden.'Nederlanders wandelen en fietsen graag. Ze trekken er een dag op uit. En bij een dagje uit hoort een terrasje.'

Vakantieparken
De 54 parken van Landal Greenparks zaten volgens commercieel directeur Bas Hoogland 'stampvol' tijdens de meivakantie. 'Tijdens de midweek waren alle huisjes verhuurd. Het Koninginnedag-weekeinde en dit weekeinde zijn de huisjes voor 90 tot 95 procent verhuurd.' Het bedrijf had ook veel Duitse gasten.

Kleine campings
De kleine campings hebben het tijdens de meivakantie ook druk gehad. Volgens een woordvoerder van de vereniging van kampeerboeren in Nederland, VeKaBo, stonden veel campings 25 tot 50 procent voller dan in meivakanmties in de voorgaande jaren. Vooral de campings langs de kust profiteerden van laatboekers die kampeerkriebels kregen van het mooie weer. Ook moesten campings regelmatig 'nee' verkopen aan vakantiegangers.
2006-05-07