Digitale Gemeente Houten

Hersteld in oude glorie

zondag 7 mei 2006 - Bron: Trefpunt

HOUTEN De Houtensewetering is rond 1130 gegraven om het overtollige water van de Houtense stroomrug af te voeren. Van de vrijgekomen aarde werd een kade opgeworpen, die diende als ontsluitingsweg voor de boerderijen die erlangs werden gebouwd. De oudste boerderijen langs de Houtensewetering dateren uit de 17de eeuw. De huidige boerderijen zijn voor het grootste gedeelte in de 19de en begin 20ste eeuw gebouwd. De boerderij op nummer 39a maakte deel uit van een complex, waarvan Willem Sturkenboom Willem de Zwijger - eigenaar was. In de jaren 80 van de vorige eeuw kwam de boerderij op de gemeentelijke monumentenlijst.
Sinds 3 januari 2006 wordt het huis bewoond door Martijn Kamermans, Rina Roelfs en hun twee zonen. Wij zochten een huis met veel grond, aldus Roelfs. Bij toeval kwamen we langs deze boerderij, die al een jaar te koop bleek te staan. De vorige eigenaar had de binnenkant helemaal opgeknapt, maar aan de buitenkant was nog weinig gedaan. Het echtpaar liet de buitenkant opknappen en stuitte op een gevelsteen in de schuur achter het hoofdgebouw met de tekst: De eerste steen gelegd door G.W. Sturkenboom, oud 7 jaar, 13 mei 1897. Door die steen denk je na al die tijd nog terug aan dat kind. Daarom vonden wij het een leuk idee om bij de renovatie opnieuw een gedenksteen te plaatsen door onze kinderen.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).