Socialistische Partij

SP :: Service :: Dossiers

Vierde Europees Sociaal Forum, Athene, 4 - 7 mei 2006

6 mei 2006 - Slotdemonstratie

De slotdemonstratie begint vanmiddag om drie uur. De SP-delegatie die achter het spandoek zal lopen, is dan al bijna compleet en bestaat uit Hans van Heijningen, Freek Bersch, Michel Eggermont, Elizabeth Spaans, en Marjolein Buijssen. Alleen Ewout en Harry zitten nog in het internetcafe en gaan pas een half uur later op pad en moeten op zoek naar de demonstratie die dan al is vertrokken. Dat blijkt moeilijker dan gedacht. De beide Tweede-Kamerleden lopen kilometers lang over afgezette uitgestorven boulevards zonder een spoor van de demonstranten. Als een aantal spandoeken in zicht komt blijkt het slechts te gaan om een verdwaald groepje demonstranten van een paar honderd mensen.

Oproerpolitie

Bij de Amerikaanse ambassade aangekomen, staan Ewout en Harry oog in oog met een dubbele linie oproerpolitie op een verder uigestorven boulevard. In de verwachting dat de demonstratie nog zal komen drinken de parlementariërs nog een cappuccino om de hoek totdat het lawaai begint aan te zwellen. Een bonte stoet trekt aan hun oog voorbij zonder overigens nog een spoor van de SP-delegatie. De demonstratie bestaat vooral uit veel gewone mensen naast de stereotype demonstranten. Voor velen lijkt het meer een gezellig dagje uit waarbij kinderen en de hond ook mee gaan. Ook de vakbonden zijn goed vertegenwoordigd, waarbij de Belgen in het bijzonder opvallen.

Demonstrant

Plotseling vliegen opeens de stenen Ewout en Harry om de oren. Het blijkt te gaan om de plaatselijke afdeling van enkele autonomen die er niet in slaagt om de Atheense politie van de wijs te brengen. Wel slaat bijtend traangas beiden even op keel, neus, en ogen. Maar daar blijft het verder gelukkig ook bij in deze verder volstrekt vreedzame demonstratie.

SP spandoek

Na anderhalf uur wachten, waarin tienduizenden mensen voorbij trekken, komt eindelijk de SP-delegatie in zicht waarmee de heren zich verbroederen. Ook europarlementariër Erik Meijer is erbij. Het spandoek met de tekst "another world is possible" trekt de aandacht van veel fotografen. Gelukkig is het in de nieuwe huisstijl zodat die ook meteen in het buitenland bekend is.

Spandoek Bankmedewerkers

Met uitzondering van het incident bij de Amerikaanse ambassade verloopt de demonstratie vlekkeloos. De spandoeken geven uiting aan de vele thema's die ook op het ESF aan de orde zijn geweest. "Geen aanval op Iran", "Vrede voor de Palestijnen", "Geen uitverkoop publieke diensten", "een ander Europa is mogelijk" en vergelijkbare onderwerpen. We zien Koerden, Turken, Palestijnen, Belgen, Britten, veel Fransozen, Basken, Duitsers maar nagenoeg geen Nederlanders buiten de SP-delegatie. Dat is toch eigenaardig??

Control Arms!

De demonstratie eindigt uiteindelijk in een uitbundig feest op het Syntagna plein. Alhoewel velen, na al die uren, ook direct moe naar huis gaan. De politie schat het totale aantal demonstranten naar verluid op tachtigduizend. Een groot succes, afgezet tegen het duidelijk lagere aantal bezoekers van het ESF zelf. Het is daarom een indrukwekkend einde van het vierde Europees Sociaal Forum in Athene. Met een gezamenlijke maaltijd besluiten we een geslaagd ESF en kunnen we ons gaan voorbereiden op het Nederlands Sociaal Forum dat van 19 tot en met 21 mei in Nijmegen wordt georganiseerd. Wij zijn erbij, jij toch ook?

Met de groeten uit Griekenland,

Harry van Bommel
Hans van Heijningen
Ewout Irrgang
Dennis de Jong

* Dagboek ESF 2006 - overzicht