Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (7/5)

TILBURG, 7 mei 2006

Politie onderzoekt brandstichtingen en vernieling

TILBURG: Vanmorgen heeft omstreeks 07.45 uur een uitslaande brand gewoed in een garagebox / carport aan de Gilzerbaan. Kort daarvoor werd brand gesticht op een looppad naar een woning aan de Burgemeester van Meursstraat. Een getuige zag daar de twee vermoedelijke daders en heeft hen achtervolgd en nog aangesproken. Ook werd bekend dat in dezelfde omgeving in een woning aan de Frankenlaan vandalen een brandslang door de brievenbus van een woning hebben gehangen. De politie vermoedt dat de twee brandstichtingen en de vernieling met elkaar samenhangen en is op zoek naar de daders.

Vanmorgen is omstreeks 07.45 uur brand uitgebroken in een houten garagebox aan de Gilzerbaan. Het betrof een open carport waarvan het achterste gedeelte een afgesloten ruimte was. De brand was uitslaand. Grenzend aan de carport staat een vrijstaande villa met rieten kap. De hoek van deze kap stond eveneens in brand. De brandweer kwam ter plaatse met vier blusvoertuigen. De brand was gemeld door één van de achterburen. In de woning was niemand aanwezig. De brandweer heeft de brand geblust. De politie stelt een nader sporenonderzoek in.

Tijdens het blussen van de brand aan de Gilzerbaan werd bekend dat kort daarvoor jongeren een brandslang in de bus van een woning aan de Frankenlaan hadden gestopt. Daardoor was er water gelopen in de woning.

Eerder vanmorgen werd omstreeks 06.00 uur brand gesticht op een pad naar een woning aan de Burgemeester van Meursstraat. Daar was een brandbare vloeistof gegooid over het pad naar de woning loopt en in brand gestoken. Een buurtbewoner die wakker was geworden omdat hij geluiden hoorde zag twee jongens van deze oprit komen. Hij slaagde erin het vuur te doven. Een van de aangrenzende planten werd door de brand aangetast. Er is een fles met brandbare vloeistof aangetroffen en veilig gesteld. Indien de brand niet tijdig ontdekt was had de brand zich snel kunnen uitbreiden. De coniferen hadden in brand kunnen raken, evenals de voordeur van de woning. Dit had gevaar kunnen opleveren voor het echtpaar dat in de woning verbleef. De getuige stapte in zijn auto en ging op zoek naar de twee knapen die hij van de oprit had zien komen. Hij vond ze bij een gangetje richting Bredaseweg, op de hoek van de burgemeester Jansenstraat en de Burgemeester van Meursstraat.

Ze hadden een fiets bij zich. Achterop de fiets zat een voetbal. Dit was volgens de getuige rond 07.15 uur. Hij sprak ze aan. De jongens toonden zich overrompeld, ze mompelden wat en spraken Tilburgs dialect. De getuige had het gevoel dat de jongens gedronken hadden. Het zou gaan om een blanke circa 20 jarige jongen van circa 1.75 m a
1.80 m lang die een eskimojas met capuchon en bontkraag droeg en een dikke blanke circa 20 jarige jongen van eveneens circa 1.75 meter a
1.80 meter lang met roodachtig blond haar. Hij had een oorbel in zijn linkeroor. De jongens zijn daarna vervolgd. De getuige heeft zijn bevindingen doorgespeeld aan de politie. Er is nog naar het tweetal uitgekeken maar ze zijn niet meer aangetroffen.
De politie die de brandstichtingen hoog opneemt, verzoekt getuigen zich te melden via 0900-8844.

Buurjongen steekt schommel in brand

OISTERWIJK: Vrijdagavond heeft de politie omstreeks 21.40 uur een 16-jarige Oisterwijker aangehouden omdat hij de schommel bij de buren in brand had gestoken. De knaap was met vrienden in de achtertuin. Zij dronken wat bier en om de feestvreugde te vergroten besloot de knul om sterretjes af te steken. Dat ziet er volgens de jongen leuk uit als het donker is. Hij besloot om een brandend sterretje in een boom in de tuin van de buren te gooien. Dit brandende voorwerp is vervolgens naar beneden gevallen waarna een houten schommel in brand vloog. Er zal getracht worden een schadevergoeding te regelen. De brandstichter zal vermoedelijk naar bureau HALT verwezen worden.

Winkeldieven aangehouden

TILBURG: Vrijdagmiddag is een 37-jarige Waalwijker in een bouwmarkt aan de Hestiastraat betrapt op winkeldiefstal. Hij had een verwarmingselement uit een verpakking gehaald en verstopt in een aquarium. Hij wilde na het afrekenen van het aquarium de winkel verlaten. De politie maakt proces-verbaal op tegen de winkeldief.

TILBURG: Bij de grote supermarkt aan de Jan Heijnsstraat is vrijdagavond een 45-jarige Bredanaar betrapt op winkeldiefstal. De dronken man had aan de kassa één blikje bier afgerekend terwijl hij er ook nog één in zijn broekzak had gestopt. Nadat hij door een beveiligingsbeambte was aangesproken, gedroeg hij zich zeer recalcitrant. Hij kon uiteindelijk door ter plaatse gekomen agenten aangehouden worden. Ze moesten hem naar de grond brengen en boeien. Ook deze dief krijgt een proces-verbaal.

TILBURG: Bij dezelfde supermarkt aan de Jan Heijnsstraat werd vrijdagavond omstreeks 21.50 uur een 27-jarige Tilburger betrapt toen hij een mand meenam zonder te betalen. Ook hij gedroeg zich zeer recalcitrant. Hij gaf aan de politie een valse naam op, namelijk de gegevens van zijn broer. Hiervoor krijgt hij een apart proces-verbaal. Hij bleek een valse naam opgegeven te hebben omdat er nog een boete van 1537 euro of 50 dagen voor hem open stond. De dief is ingesloten.

TILBURG: In Hilvarenbeek werd zaterdagmorgen in een supermarkt aan de Bloemenstraat een 40-jarige inwoner van die plaats betrapt op winkeldiefstal. Hij had verschillende levensmiddelen in zijn zak gestopt. Nadat hij de kassa was gepasseerd werd hij door medewerkers tegen gehouden. Hij heeft een boete van 120 euro gekregen.

Wildplasser met openstaande boete opgepakt

TILBURG: De politie heeft vrijdagavond op het Koningsplein een 40-jarige Tilburger aangehouden. De man stond tegen een muurtje te plassen. Tijdens de controle van zijn identiteit bleek dat de plasser nog een boete van 121 euro of 7 dagen had open staan. Hij is meegenomen naar het bureau. Een kennis heeft de boete betaald, waarna de man weer is vrij gelaten.

Minibike in beslag genomen

TILBURG: Agenten hebben vrijdagavond op de Armhoefstraat een mini bike in beslag genomen. De bestuurder en eigenaar, een 24-jarige Tilburger verklaarde dat hij anders nooit over de openbare weg reed. Hij had net een ketting gespannen en een nieuw achterwiel op het voertuig geplaatst. Het apparaat was niet verzekerd. De politie maakt proces-verbaal op.

Verdachten in gestolen auto aangehouden

TILBURG: De politie heeft vrijdagavond op de Walvisstraat met hulp van attente burgers een 38-jarige Tilburger en zijn 15-jarige neef aangehouden omdat ze in een gestolen auto gereden hadden.Een burger meldde gisteravond rond 19.30 uur dat hij op de Ringbaan Noord achter een verdachte auto reed. Bij controle bleek dat de man achter een als gestolen opgegeven Opel Corsa reed. De inzittenden lieten de auto achter op de Walvisstraat. Buurtbewoners wezen de agenten een man en een knul aan die met de auto hadden gereden. Beide verdachten zijn aangehouden ter zake heling en in verzekering gesteld. De minderjarige jongen bleek gesignaleerd te staan. Hij moet nog een straf uitzitten in de Heijacker.

Tilburger gewond bij eenzijdig verkeersongeval in Dongen

DONGEN: Een 21-jarige Tilburger is vrijdagavond op de Heibloemstraat, het gedeelte gelegen tussen de Nieuweweg en de Dongenseweg gewond geraakt bij een eenzijdig verkeersongeval. De Tilburger reed met zijn auto over de Heibloemstraat, komende uit de richting van de Nieuweweg en gaan in de richting van de Dongenseweg te Tilburg. Volgens een getuige reed hij langs een wegversmalling en raakte daarna met de rechterwielen vermoedelijk in de rechterberm. Na een stuurcorrectie is hij links de berm ingereden over een sloot heen. Hierbij raakte hij een boom en draaide vervolgens weer terug de weg op.De betrokkene is vervolgens kennelijk via de achterruit uit de auto geslingerd. Hij werd door een ambulance overgebracht naar het Tweestedenziekenhuis. Hij heeft een forse hoofdwond, een scheurtje in zijn milt, een gebroken jukbeen en oogkas en een hersenschudding. Hij was niet onder invloed. De auto is totall loss.

Politie onderzoekt steekpartij in Goirle

GOIRLE: De politie is een onderzoek gestart naar aanleiding van een incident dat vrijdagavond rond 21.45 uur in Goirle heeft plaats gevonden. Bij een vechtpartij zijn twee mannen uit Schijndel van 18 en 19 jaar met een mes gestoken. Zij moesten zich laten behandelen aan enkele steekwonden in het ziekenhuis. De politie heeft van de vechtpartij geen melding ontvangen, maar kwam de zaak op het spoor toen er bij het Elisabethziekenhuis een gespannen sfeer ontstond toen beide mannen behandeld werden. De slachtoffers wisten niet exact waar de vechtpartij had plaats gevonden. Zij hadden met een groep van circa 6 mannen en 3 vrouwen op een terras van een restaurant in de buurt van de kerk gezeten. Na de nodige consumpties gebruikt te hebben, waren ze weggegaan. Terwijl zij naar de autos terug liepen, werden ze geconfronteerd met drie of vier mannen die met hen begonnen te vechten. Vermoedelijk speelt in deze zaak een conflict in de relationele sfeer. De slachtoffers hebben het ziekenhuis na behandeling weer verlaten. De politie stelt een nader onderzoek in naar de toedracht en lokatie van het ongeval.

Politie pakt rijders onder invloed

TILBURG: Vrijdagavond is omstreeks 23.50 uur op het NS-Plein een 50-jarige Tilburger betrapt op het rijden onder invloed. De motorfietser blies 800 ugl ( 1,85 promille). De motor bleek niet verzekerd te zijn. De verdachte had het voertuig zelf gebouwd, het had ook geen kenteken. Hij had naar eigen zeggen zeven biertjes gedronken. Zijn rijbewijs is ingevorderd.

TILBURG: De nacht van vrijdag op zaterdag werd omstreeks 02.15 uur een 29-jarige Tilburger aangehouden op de Walvisstraat. Hij weigerde de ademanalyse te ondergaan. Zijn rijbewijs is ingevorderd. De politie maakt proces-verbaal op.

Acht arrestaties tijdens horecatoezicht

TILBURG: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks
02.20 uur naar aanleiding van een grote vechtpartij voor een café aan de Heuvelring vier arrestaties verricht. Twee Azerbeidjanen van 25 en 26 jaar zijn in verzekering gesteld. Twee mannen uit Drunen van 25 en 22 jaar zijn vanmorgen na verhoor in vrijheid gesteld. De politie is nog steeds met het onderzoek naar de toedracht bezig. Bij andere incidenten in de binnenstad werden vrijdagnacht nog twee aanhoudingen verricht. De nacht van zaterdag op zondag bleef het bij twee aanhoudingen.

Het tweetal uit Azerbeidjan was in de zaak betrokken geweest bij een ruzie met een andere groep die door de portier buiten was gezet. Bij de ingang probeerden de portier en de bedrijfsleider met het duo in gesprek te komen. Door taalproblemen lukte dat niet. Een van de verdachten pakte daarop een glazen tafelkaars van een tafel en sloeg deze op de tafel stuk en gooide daarmee in de richting van de twee cafémedewerkers. Zij konden dat ontwijken. Vervolgens begonnen de twee verdachten de medewerkers te slaan en te schoppen. De twee verdachten slaagden erin weer in het café te komen waarna een van hen volle flessen sterke drank van de bar pakte en deze blindelings door het aanwezige publiek heen gooide. Hierbij zijn vermoedelijk ook klanten geraakt. De andere verdachte begon met glaswerk te gooien. Met hulp van andere portiers en de ter plaatse gekomen politie konden de twee verdachten worden aangehouden. Zij zijn ter zake openlijke geweldpleging in verzekering gesteld. De twee mannen uit Drunen zijn eveneens aangehouden. Zij worden er van verdacht op hun beurt buiten met de verdachten gevochten te hebben. Verder werden vrijdagnacht nog twee aanhoudingen verricht voor respectievelijk baldadigheid en mishandeling, waarmee het aantal arrestaties die nacht op zes kwam.

Zaterdag op zondag
Rond 02.00 uur werd op de Heuvel een 22-jarige Tilburger aangehouden nadat hij enkele agenten beledigd had. Ook kon hij zich niet legitimeren. Zijn maat, gegevens onbekend, werd aangehouden omdat hij de arrestatie belemmerde.

Lastige man aangehouden

De nacht van zaterdag op zondag controleerden agenten rond 04.25 uur een auto die geparkeerd stond op de Lange Nieuwstraat. In de auto zaten twee mannen flesjes bier te drinken. De agenten wilden daarop de bestuurder aan een alcoholcontrole onderwerpen om hem eventueel een rijverbod te geven als hij teveel gedronken zou hebben. De man werd daarop opstandig en wilde niet meewerken. Ook wilde hij zijn naam niet opgeven. Hierop is de man, een 36-jarige Tilburger, aangehouden. Tijdens het transport uitte de verdachte diverse beledigingen in de richting van de agenten. In zijn fouillering vonden de agenten een gebruikershoeveelheid op cocaïne gelijkende stof. Hij is ingesloten en vanmorgen afgehoord.

Vrouw verdacht van inbraak in auto

TILBURG: De politie heeft de nacht van vrijdag op zaterdag op de Cypresstraat omstreeks 02.45 uur een 40-jarige vrouw aangehouden die verdacht wordt van een inbraak in een auto. Een getuige had gezien dat de vrouw aan verschillende portieren van autos voelde. De vrouw werd door de politie aangetroffen in een bestelauto. Er was echter geen braakschade aan de auto. Bij haar fiets stond een tas met daarin drie schroevendraaiers. De vrouw is vanmorgen gehoord. De politie maakt proces-verbaal op.

Man aangehouden na vernieling en bedreiging

TILBURG: Een 35-jarige Tilburger is de nacht van vrijdag op zaterdag omstreeks 04.30 uur in Tilburg Zuid aangehouden nadat hij een ruitje van de voordeur van de woning van zijn ex-vriendin had ingeslagen. Ook zou hij haar bedreigd hebben. De dronken man wilde vannacht zijn zoontje zien. De politie maakt proces-verbaal op tegen de agressieve man.

TILBURG: Ook zaterdagavond omstreeks 18.40 uur zorgde bij een woning in de binnenstad een 42-jarige ex-man voor problemen. Hij wilde bij zijn 36-jarige ex-vriendin binnen gaan. Zij wilde hem niet binnen laten waarna hij aan de achterzijde de poort vernielde. De politie heeft de man opgepakt.

Politie onderzoekt overval

TILBURG: Zaterdagmorgen is omstreeks 09.00 uur een overval gepleegd op een tankstation aan de Ringbaan Zuid. Een circa 25 a 30 jarige negroïde man kwam het tankstation binnen. De dader droeg een zwart petje en een zwarte sweater. Hij bedreigde de medewerkster door te suggereren dat hij een wapen bij zich had. De overvaller is weggelopen in de richting van de Broekhovenseweg. Hij heeft een telefoonkaart, enkele tijdschriften en een geldbedrag buit gemaakt. De politie heeft direct na de overval een SMS-Alert bericht verspreid met een oproep aan omwonenden.

Vandalen opgepakt in Blazoenstraat en op Spoorlaan

TILBURG: De nacht van zaterdag op zondag heeft de politie op aanwijzing van een getuige drie jongens)16, 17, en 18 aangehouden die met stenen naar autos hadden gegooid op de Kruisvaarderstraat en de Hertogstraat. De jongens waren op een feestje en boden zich aan de hond uit te laten. Tijdens deze wandeling pleegden zij de vernielingen. De politie maakt proces-verbaal op.

TILBURG: De nacht van zaterdag op zondag zijn omstreeks 04.50 uur op aanwijzing van een getuige drie vandalen opgepakt die een telefooncel bij het Station CS hadden vernield. Ook een ruit aan de voorzijde van het Station van een leegstaand kantoor was ingeslagen. Verder hadden de knapen volgens de getuige een hekwerk omgegooid dat om de fietsenstalling stond. Hierop zijn de verdachten, drie Waalwijkers, van 20,20 en 19 jaar aangehouden. Zij zijn ingesloten. Vermoedelijk heeft alcohol in deze zaak als katalysator gewerkt.

Jongen opgepakt na mishandeling zusje

TILBURG: In Tilburg West is de nacht van zaterdag op zondag is omstreeks 01.20 uur een 15-jarige knaap opgepakt nadat hij in de ouderlijke woning zijn 18-jarige zus had mishandeld. De knaap was boos geworden toen hij door de vriend van zijn zus uit haar kamer was gezet, toen zij wilden gaan slapen. Hij schopte daarop met kracht tegen het linkerbeen van het meisje. Volgens de aangeefster heeft haar broer wel meer dergelijke woede aanvallen. De verdachte verklaarde dat hij was aangevallen door de vriend van zijn zus. Hij erkende wel dat hij vaker last had van agressief gedrag. Hij was daarvoor al behandeld, maar dat had naar eigen zeggen niet geholpen. Het slachtoffer heeft aangifte gedaan.

Vonnisklant aangehouden

TILBURG: Agenten hebben zaterdagavond omstreeks 18.45 uur op de Gasthuisring een 45-jarige Tilburger aangehouden. Het was de dienders bekend dat deze man nog een boete van 192 euro of 18 dagen zitten had openstaan. Tijdens het transport gedroeg hij zich bijzonder recalcitrant. Hij maakte daarbij met zijn hand schietende bewegingen in de richting van een van de agenten. Hij is ingesloten.

Belg aangehouden

TILBURG: De politie heeft zondagmorgen omstreeks 07.00 uur een 28-jarige Belg aangehouden op de Cederstraat die samen met een vriend in een portiek zat en zich niet kon legitimeren. De meldster, een medewerkster van de Thuiszorg had gebeld omdat het tweetal het portiek blokkeerde waardoor ze de flatwoning niet durfde te betreden. Het tweetal verklaarde in Tilburg cannabis gekocht te hebben, ze hadden de bus gemist en daarna een slaapplaats gezocht. De verdachte is na verhoor weer in vrijheid gesteld.

Politie onderzoekt inbraak in kantine

HILVARENBEEK: De nacht van zaterdag op zondag is omstreeks 01.00 uur ingebroken in de kantine van de Tennisvereniging aan de Roodstraat. Dieven hebben met een stoeptegel een ruit ingeslagen. Vanaf de bar is de gehele kassa met wisselgeld meegenomen. Een week geleden was ook al geprobeerd in te breken door een dubbelglas ruit in te gooien. Vanmorgen werd door een wandelaar bij het hockeyveld een open gebroken kassa gevonden.

Politie onderzoekt inbraak in school

TILBURG: Bij een inbraak in een school aan de Ketelhavenstraat, zijn de aders de nacht van zaterdag op zondag een deel van de buit onderweg verloren. Tijdens het onderzoek met een politiehond troffen de agenten omstreeks 02.10 uur twee computers en twee flatscreens buiten aan De dieven hadden een ruit ingeslagen. Er wordt een nader onderzoek ingesteld.

Vermiste jongen in Moergestel weer terecht

MOERGESTEL: De nacht van vrijdag op zaterdag, kreeg de politie om
02.18 uur een melding dat in Moergestel een 12-jarige jongen rond 22.00 uur van huis was weggelopen. Vader had de hele omgeving afgezocht maar trof zijn zoontje niet meer aan waarna hij de politie informeerde. De eerste eenheid die ter plaatse kwam heeft direct het signalement van de jongen opgenomen en verspreid naar de andere dienstdoende agenten die actief naar de jongen hebben uitgekeken. Verder werden alle familieleden en vriendjes van de jongen tevergeefs benaderd. Zaterdagmorgen rond 08.20 uur, werden vader en een agent door vissers bij een vijver aan het Stokse aangesproken. Zij hadden de jongen kort daarvoor op zijn klompen zien lopen. De knul werd in die omgeving daarop snel aangetroffen. Hij bleek geslapen te hebben op een bouwplaats in het centrum van Moergestel. Hij was vermoedelijk weggelopen omdat een CD-speler kapot was en hij bang was voor de reactie thuis. De politie heeft daarop de collegas van het politievliegtuig dat net in Amsterdam was opgestegen afgebeld. Ook andere acties die in voorbereiding waren zijn afgeblazen. Wel is kort voor het aantreffen van de jongen nog een SMS alert bericht verspreid. Na de vondst is een tweede bericht van aantreffen uitgedaan. Vannacht kon het middel vanwege een storing niet ingezet worden.

En dat dit:

TILBURG: Zondagmiddag kwamen omstreeks 12.30 uur drie jongeren aan het politiebureau van de Ringbaan Zuid. Zij kwamen vertellen dat zij de nacht van donderdag op vrijdag een potje met muntstukken hadden gestolen van een muzikant die op de Piusstraat speelde. Er zat een geldbedrag van 39 euro in. Het drietal had spijt en wroeging gekregen en kwamen dit nu opbiechten. Het potje met geld hadden ze bij zich. De politie heeft van de jongens verklaringen opgenomen. Er is tot op heden geen aangifte gedaan door de gedupeerde muzikant.

Auteur: Willem van Hooijdonk