Ingezonden persbericht

Prins Pieter-Christiaan geeft startsein voor collecteweek Astma Fonds

LEUSDEN, 7 mei 2006 - Met een officiële kick-off, verricht door prins Pieter-Christiaan, is het startsein gegeven voor de jaarlijkse collecteweek van het Astma Fonds. Tussen 8 en 13 mei gaan ruim 50.000 vrijwilligers op pad om geld in te zamelen. Het thema van dit jaar is: 'Zonder astma kom je nog eens ergens'. Het Astma Fonds wil hiermee aandacht vragen voor het feit dat astma mensen kan belemmeren in hun sociale leven.

Recent onderzoek van het Astma Fonds maakte duidelijk dat een ruime meerderheid van de astmapatiënten opzettelijk plekken en activiteiten mijdt die hun aandoening kunnen verergeren. Horecagelegenheden, parfumerieën en plaatsen met huisdieren blijken de grootste bosdoeners. Dit beperkt mensen in hun sociale mogelijkheden. Veel mensen stuiten bovendien op onbegrip, wanneer ze uitleggen waarom ze verstek moeten laten gaan.
Prins Pieter-Christiaan liep vorig jaar de marathon van New York. Het daarmee door hem opgehaalde sponsorbedrag van E 10.000 doneerde hij aan het Astma Fonds. Met het geld wordt een project gestart om regionaal sportief wandelen te stimuleren. Speciale sportief-wandelen trainers worden bijgeschoold in astma en COPD en er wordt regionaal promotie gemaakt voor sportief wandelen.
De vorige collecteweek van het Astma Fonds in 2005 leverde ruim E 2.810.000 op. De gemiddelde opbrengst per collectebus was E 58. Het Astma Fonds hoopt dit jaar met de collecte meer dan 3 miljoen Euro op te halen.

Astma beïnvloedt dagelijkse activiteiten.

Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat 54% van de (ondervraagde) mensen met astma vindt dat astma hun leven enigszins tot sterk beïnvloedt. En dat, terwijl in eerste instantie 84% zegt dat zij hun astma onder controle hebben. Dat verschil tussen ogenschijnlijke controle over de aandoening en de praktijk van alledag, komt doordat astmapatiënten veel voorkomende klachten in de loop van de tijd zijn gaan accepteren. De invloed van astma op het dagelijkse leven is in het bijzonder aan de orde bij zwaar lichamelijk werk en sporten. Op www.astmatest.nl kan iemand kijken of zijn of haar astma voldoende onder controle is. De website www.zelftest.astmafonds.nl helpt om de controle te verbeteren.

Noot voor de redactie,