Ingezonden persbericht

VERKEER HINDERT NICK DE BRUIJN OP NÜRBURGRING
---

NÜRBURG, 07 MEI 2006 - Dit weekend vonden in het voorprogramma van de Formule 1 Grand Prix van Europa de vijfde en zesde ronde om het Formule BMW Deutschland kampioenschap 2006 plaats op de Nürburgring. Nick de Bruijn, de enige Nederlandse deelnemer aan deze raceklasse, kon op het 5.148 kilometer lange circuit in de Duitse Eiffel zijn podiumfinish van vorige week op de Eurospeedway Lausitz niet herhalen. Zowel in de kwalificaties als races kwam De Bruijn veel verkeer tegen op zijn weg naar een topklassering. Door zijn vastberadenheid verdiende de inwoner van Vlaardingen toch negen waardevolle kampioenschappunten door in de races op zaterdag en zondag respectievelijk als zesde en achtste over de streep te komen.

De Formule BMW is wereldwijd de toonaangevende instapklasse voor jong autosporttalent in formulewagens. Coureurs als Ralf Schumacher, Christian Klien en recent Nico Rosberg hebben via de Formule BMW de weg naar de Formule 1 gevonden. In 2006 wordt de serie zowel in Duitsland, Engeland, de Verenigde Staten en Azië verreden. Na een indrukwekkend debuutseizoen vorig jaar, mag Nick de Bruijn zich ook in 2006 'Formule BMW Junior' noemen, wat inhoud dat BMW hem zal steunen op zowel educatief gebied als 'driver coaching'.

KWALIFICATIE
Waar tijdens reguliere raceweekenden om het Formule BMW Deutschland kampioenschap op vrijdagochtend wel een drie kwartier durende vrije training in het programma is ingelast, moesten de 21 deelnemers het dit weekend, vanwege het drukke tijdschema, zonder trainingsmogelijkheid stellen. De eerste kwalificatiesessie op vrijdagochtend verliep dan ook wat chaotischer als normaal omdat alle rijders massaal het asfalt kozen om optimaal gebruik te maken van deze sessie. Als slachtoffer van de vele 'gele vlag situaties' moest De Bruijn in deze sessie genoegen nemen met een vijfde startplaats voor de eerste race op zaterdag.
Door de veranderde baanomstandigheden in de namiddag, verliep ook de tweede kwalificatiesessie niet geheel naar wens voor de coureur uit de kampioensstal van Josef Kaufmann. Een enigszins onwillige wagenafstelling maakte een zesde klassering het hoogst haalbare voor De Bruijn.

NICK DE BRUIJN: "Hoewel het natuurlijk super is om hier voor het oog van alle F1 teambazen je kunsten te vertonen, telde het gemis van een vrije training best door in mijn resultaten voor de kwalificaties. In de eerste sessie moet je niet alleen de baan 'voelen', maar gelijktijdig ook de wagen afstellen en natuurlijk een scherpe tijd neerzetten. Niet alleen ik, maar ook andere rijders kwamen door de vele gele vlaggen gewoon tijd tekort om dit goed te doen. Doordat de baan er om 17:30u heel anders bij lag dan in de eerste sessie, gingen we de tweede kwalificatie niet met een optimale set-up in. Maar wanneer je hier de tijd voor neemt er goed aan te sleutelen, mis je weer tracktime. Al met al heb ik vandaag geen één vrije ronde kunnen draaien. Vijfde en zesde op de grid is weliswaar niet fantastisch, maar biedt gelukkig wel genoeg perspectief voor beide races!"

RACE 01 + 02
De eerste race op zaterdagmiddag verliep bemoedigend voor De Bruijn. Nadat hij bij de start één plekje verloren had, draaide De Bruijn snelle en constante rondetijden en kon hij goed aandringen bij zijn voorliggers. Een safety-car fase halverwege de race bracht echter minder fortuin. Toen de wedstrijdleiding de wedstrijd weer 'vrij' liet, kreeg De Bruijn zijn bolide niet goed in de juiste versnelling waardoor hij een gat moest laten vallen naar de rijders voor hem. Na een dikke twintig minuten racen werd De Bruijn op dezelfde zesde positie afgevlagd.
Bij de start van de tweede race op zondagochtend pakte De Bruijn wel de koe bij de horens door één positie te winnen. Maar doordat twee rijders achter hem zich enorm verremden, moest De Bruijn al in de eerste bocht buitenlangs door het stof kruipen, waardoor hij zeven plekken verloor. Na een sterke inhaalrace beëindigde De Bruijn zijn optreden in het Eiffel-gebergte uiteindelijk op een verdienstelijke achtste positie.

NICK DE BRUIJN: "Een enerverend weekend, met zowel memorabele als minder leuke momenten. Het was tof om in de pitbox van het BMW Sauber F1 Team te gast te zijn en geruime tijd met Nick Heidfeld te praten, maar het resultaat dit weekend, waar het uiteindelijk om draait, stemt me niet tevreden. Met wat meer geluk aan mijn zijde in de vorm van vrije ronden in de kwalificaties, had ik verder naar voren gestaan en ook voorin mee kunnen racen. De snelheid hiervoor was in ieder geval aanwezig, dus hopelijk kan ik dat de volgende race op Oschersleben bewijzen!"

RESULTATEN RONDE 05 NÜRBURGRING
01. Christian Vietoris (GER), Josef Kaufmann Racing, 22:13.510
02. Stefano Colett (MCO), ADAC Berlin-Brandenburg, + 00.532s
03. Jens Klingmann (GER), Eiffelland Racing, + 00.998s
06. NICK DE BRUIJN (NED), JOSEF KAUFMANN RACING, + 05.988s

RESULTATEN RONDE 06 NÜRBURGRING
01. Christian Vietoris (GER), Josef Kaufmann Racing, 21:10.656
02. Jens Klingmann (GER), Eiffelland Racing, + 04.834s
03. Marco Holzer (GER), AM-Holzer Rennsport, + 05.715s
08. NICK DE BRUIJN (NED), JOSEF KAUFMANN RACING, + 15.493s

KAMPIOENSCHAPSTAND NA ZES RACES:
01. Christian Vietoris (GER), Josef Kaufmann Racing, 110 punten
02. Mika Mäki (FIN), Eiffelland Racing, 72 punten
03. Marco Holzer (GER), AM-Holzer Rennsport GmbH, 53 punten
08. NICK DE BRUIJN (NED), JOSEF KAUFMANN RACING, 37 punten

NIEUWS en FOTO'S zijn afkomstig van Insight F1 Motorsport Report. Voor meer informatie of fotografisch materiaal kunt u contact opnemen met Roelof Oosterhuis (TEL: +31 652 056 637, MAIL: roelof@insightf1.com), of een bezoek brengen aan www.nickdebruijn.com.

© 2002 - 2006 All Rights Reserved - www.thepitbox.nl