Ingezonden persbericht


Persbericht

8e Leidse Draaiorgeldag groot succes
Reinout Heijung wint 1e compositiewedstrijd van het draaiorgel

De Leidse Draaiorgeldag is wederom een groot succes geworden. De meer dan 20 draaiorgels in alle soorten en maarten werden bekeken door duizenden bezoekers. In de kerk zorgden de orgels beurtelings voor een geweldige ambiance die op een aantal momenten werd aangevuld door de opvoering van diverse populaire aria's . Voor het eerst werd de Hooglandsekerkgracht bij het festivalterrein betrokken. Hier waren een vijftal orgels opgesteld die in combinatie met het heerlijke weer voor een prima sfeer zorgden. Volgend jaar gaat de organisatie haar best doen de gracht nog beter te vullen met pierementen.

Compositiewedstrijd
De compositiewedstrijd voor het draaiorgel werd gewonnen door Reinout Heijung. Zijn stuk geïnspireerd op Mozart in verband met het Mozartjaar kon de jury het meest bekoren. Hij ontving een cd met daarop een opname van zijn stuk en E 75,=. Het juryrapport luidde als volgt: "Uit een behoorlijk aantal inzendingen was het voor de jury zeker niet makkelijk kiezen. Het thema ' Mozart' bleek - in dit Mozartjaar - behoorlijk aan te spreken. Veel componisten sprak het zodanig aan dat ze overenthousiast composities van soms wel drie minuten instuurden! Vanwege de lengte vielen die composities dus eigenlijk al direct af. Die ene minuut was als criterium gekozen om ervoor te zorgen dat er korte kernachtige composities zouden worden ingestuurd in plaats van langdradig uitgesponnen, quasi doorgewerkte stukken. Het ging dus niet alleen om de kunst van het componeren maar ook om de kunst van het gummen! Alles bij elkaar optellend bleek de compositie van Reinout Heijungs het best gegumd en gecomponeerd. In een doorzichtige originele interpretatie van Mozart's Turkse mars voor piano zag de jury in Reinout's compositie ' Zart' het best weerspiegeld wat haar voor ogen stond: een compositie, behoorlijk op maat voor het prachtige Gamma Mortier orgel, met de duur van ca een minuut en met muziek van Wolfgang Amadeus Mozart als uitgangspunt. "

Gezien de grote belangstelling voor de compositiewedstrijd en het hoge niveau van ook de andere inzendingen krijgt de compositiewedstrijd voor het gamma Mortier orgel volgend jaar een vervolg.

Voor de pers:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Frank van Leeuwen 071-5665607 en info@muziekfestivalsleiden.nl. Wij hebben een tweetal foto's bijgesloten. De eerste foto is een sfeerimpressie van de draaiorgeldag. Op de tweede foto ziet u de winnaar van de compositiewedstrijd: Reinout Heijung (links) met jurylid en arrangeur van het stuk voor het draaiorgel Johan Weima (rechts) (foto opvragen bij afzender)


---- --