Rijkswaterstaat IJsselmeergebied

Persbericht

Nummer

-
Datum
8 mei 2006

Sanering Ketelmeer verder volgens nieuwste inzichten

Rijkswaterstaat is begonnen met de voorbereidingen voor de tweede fase van de waterbodemsanering van het Ketelmeer. Het westelijk gedeelte van het Ketelmeer, gelegen tussen slibdepot IJsseloog en de Ketelbrug, zal volgens nieuwe inzichten gesaneerd worden. Met een aanpak op basis van risicobeoordelingen kan Rijkswaterstaat meer doelgericht en efficiënter saneren dan voorheen mogelijk was.

Volgens de huidige inzichten dient een sanering van een verontreinigde locatie vooral gericht te zijn op het wegnemen en beheersen van risico's voor de omgeving. Deze inzichten hebben ook een plaats gekregen in de recente wijziging van de Wet Bodembescherming, de Circulaire Waterbodems en de "Handleiding vaststellen noodzaak, tijdstip en doelstelling voor saneren van waterbodems". Het nieuwe beleid gaat uit van een risicobeoordeling van de aanwezigheid van de verontreinigen in de waterbodem voor grondwater, oppervlaktewater, mens en ecologie. Door deze benadering is het mogelijk om effectiever te saneren. Zo kan de ingreep, met daarmee verbonden eventuele overlast en negatieve invloeden, beperkt worden en is een doelgerichte inzet van middelen mogelijk.

Inmiddels is besloten deze nieuwe inzichten toe te passen voor de tweede fase van de sanering van het Ketelmeer. Na het uitvoeren van daarvoor bedoelde onderzoeken zal Rijkswaterstaat een nieuw saneringsplan opstellen.

Op basis van de risicobeoordeling zal Rijkswaterstaat gericht passende maatregelen nemen. In de eerste fase werd uitgegaan van het vrijwel volledig verwijderen van de sliblaag. In de nieuwe aanpak zijn ook andere saneringsvarianten mogelijk.

De voorbereiding van de sanering volgens het nieuwe beleid maakt het nodig dat eerst voor de bestaande beschikking (vergunning) uitstel wordt verleend. Daartoe zal Rijkswaterstaat een wijziging op de bestaande beschikking of een nieuwe beschikking aanvragen bij de Inspectie voor Verkeer en Waterstaat. De hiervoor geldende formele en openbare procedures waarop inspraak mogelijk is, zullen binnenkort starten. Rijkswaterstaat streeft ernaar het nieuwe saneringsplan uiterlijk april 2007 gereed te hebben. Na het doorlopen van de vereiste procedures en de daarbij behorende publicatie en inspraakmogelijkheden, kan de uitvoering van de sanering in de tweede helft van 2007 starten. Deze zal naar verwachting twee tot drie jaar gaan duren.

Achtergrond:

Door jarenlange neerslag van slibdeeltjes met verontreinigingen uit het stroomgebied van Rijn en IJssel is de waterbodem van het Ketelmeer vooral in de periode van ca. 1950 -1980 vervuild geraakt. In 1992 nam Verkeer en Waterstaat het besluit om het Ketelmeer te saneren. De doelstellingen van deze sanering konden volgens de toen geldende inzichten bereikt worden door zoveel mogelijk van de verontreinigde sliblaag van de waterbodem te verwijderen. In 1998 realiseerde Rijkswaterstaat het slibdepot IJsseloog in het midden van het Ketelmeer en werd vergunning verleend voor de sanering. In de periode 2000 - 2002 werd het oostelijk deel van het Ketelmeer volgens plan gesaneerd. Daarna heeft ook de sanering van onder andere Ketelhaven en Schokkerhaven plaatsgevonden.


Noot voor de redactie,