Gemeente Apeldoorn

Brandweer Uddel en Klarenbeek krijgen Automatische Externe Defibrillator

De brandweerkorpsen in Uddel en Klarenbeek van de gemeente Apeldoorn beschikken met ingang van 9 mei 2006 over een Automatische Externe Defibrillator (AED). Bij een melding van een vermoedelijke hartstilstand zullen deze korpsen samen met de ambulance worden gealarmeerd. Een AED is een apparaat waarmee een hart snel en efficiënt gedefibrilleerd kan worden door anderen dan ambulanceverzorgers. De AED wordt ter ondersteuning van de reanimatie toegepast.

Voor ambulances gelden aanrijtijden van maximaal15 minuten. Maar bij een hartstilstand telt elke minuut. Omdat de lokale brandweer in de buitengebieden vaak sneller ter plaatse kan zijn, hebben de dorpsraden van Klarenbeek en Uddel de brandweer en de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen (GHOR) om medewerking gevraagd. De ondernemersvereniging Uddel, dorpsvereniging Uddels Belang, de Rabobank Klarenbeek en Klarenbeeks Belang hebben een AED aangeschaft voor hun dorp.

Beide vrijwillige brandweerkorpsen hebben samen met de GHOR en de meldkamer Ambulancezorg een werkprotocol opgesteld. Een aantal brandweermensen is opgeleid door Ambulancezorg en Noord- en Oost-Gelderland en zal bij een melding van een hartstilstand als First Responder Team gelijktijdig met de ambulance worden gealarmeerd. De proef met de AED wordt over twee jaar geëvalueerd.

In de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, waar Apeldoorn onder valt, zijn Uddel en Klarenbeek de eerste brandweerkorpsen die uitgerust zijn met een AED. In Nederland zijn diverse korpsen uitgerust met een AED.

Voor het laatst bijgewerkt op: 8-mei-2006 09:03