D66

Vandaag presenteert de Taskforce Energietransitie haar ideeën voor duurzame energie aan minister Brinkhorst. D66 is blij met de meeste aanbevelingen in het rapport. De Taskforce pleit onder meer voor forse investeringen in duurzame energie.

De D66-kamerfractie presenteerde een aantal weken geleden al een ambitieuze agenda voor duurzame energie. Dat pamflet kunt u hier downloaden. De aanbeveling in dit pamflet komen op veel punten overeen met de bevindingen van de Taskforce Energietransitie. D66-kamerlid Boris van der Ham: "Milieuvriendelijke energie vergt een moedige, visionaire politiek. Door nu flink te investeren in nieuwe vormen van energieopwekking kunnen we binnen enkele decennia afscheid nemen van vervuilende fossiele brandstoffen. De Taskforce pleit dus terecht voor een langetermijnvisie."

Bovendien is D66 blij met de conclusie in het rapport dat investeringen in duurzame energie grote economische voordelen opleveren. Dit maakt eens te meer duidelijk, dat Nederland aan de vooravond van een mentaliteitsverandering staat: milieumaatregelen zijn geen economische rem, maar een bron van economische groei voor Nederland Ook noemt het rapport een aantal nieuwe veelbelovende vormen van energieopwekking, zoals restwarmte uit mijnwater. D66 heeft ook onderzoek laten doen door de TU Delft naar een vorm van energieopwekking met veel potentie: de Concentrating Solar Power-technologie. Het rapport hierover van de TU Delft kunt u hier downloaden.

De Taskforce maakt volgens D66 terecht duidelijk dat 'de transitie', de overgang naar een duurzame energiehuishouding, tijd kost. In de tussentijd moet het huidige energiegebruik al schoner worden. Energiebesparing is daarbij zeer belangrijk. D66 was daarom vorig jaar de initiatiefnemer in de Kamer voor een zeer scherpe inzet op energiebesparing. Hiernaast vindt D66 dat het schoner maken van fossiele brandstoffen een impuls moet krijgen. Dit kan bijvoorbeeld door het schadelijke CO2 onder de grond te stoppen in lege gasvelden.

8-5-2006 15:19