LogicaCMG



Persbericht

LOGICACMG ONTWIKKELT VEILIGHEIDSCOMPONENTEN VOOR GALILEO

Contracten met een totale waarde van meer dan 20 miljoen Euro voor de ontwikkeling van beveiligingsvoorzieningen voor Galileo

8 mei 2006

LogicaCMG heeft drie belangrijke contracten met een waarde van meer dan 20 miljoen Euro voor het Europese Galileo-programma gewonnen. Galileo wordt Europa's eigen wereldwijde civiele satellietnavigatiesysteem en biedt een zeer accurate en gegarandeerde locatiebepaling. Het systeem wordt uitwisselbaar met de beide andere wereldwijde satellietnavigatiesystemen, het Amerikaanse Global Positioning System (GPS) en het Russische GLONASS.

De drie contracten hebben betrekking op de ontwikkeling van voorzieningen voor het beheer van de meest veiligheidsgevoelige componenten van het programma: de Public Regulated Service Key Management Facility (PKMF), de Mission Key Management Facility (MKMF) en de Ground Control Segment Key Management Facility (GCS-KMF). Deze componenten, die op basis van uiterst strenge veiligheidsspecificaties ontwikkeld zijn, gaan ervoor zorgen dat geautoriseerde gebruikers gegarandeerd continu en accuraat van gegevens worden voorzien. Ze genereren, verdelen en beheren een aantal cryptografische sleutels die door een reeks van beveiligingsmodules binnen Galileo zowel op de grond als aan boord van de satellieten gebruikt gaan worden.

Sylvain Loddo, Manager Ground Segment and Operations van Galileo Systems bij ESA: "LogicaCMG heeft tijdens eerdere opdrachten voor Galileo al bewezen goed te weten welke voorzieningen nodig zijn om het 30 satellieten omvattende Galileo-systeem te kunnen beheren. Als er een oplossing moet worden gevonden voor de vele technische uitdagingen pakt LogicaCMG de zaken innovatief en pragmatisch aan. Bovendien zijn ze voor de voorloper van Galileo, EGNOS, een betrouwbare leverancier gebleken."

Cock Overbeek, adjunct-directeur Space and International Defence bij LogicaCMG Nederland: "Gegeven het belang van beveiliging in de wereld van nu zijn deze drie opdrachten essentieel voor het succes van Galileo. LogicaCMG levert systemen voor de meeste grote banken ter wereld en ook voor de Ministeries van Defensie in het Verenigd Koninkrijk en Nederland en dat levert een schat aan ervaring op waarmee we alle technische uitdagingen met succes aankunnen. We werken al meer dan 35 jaar met ESA samen. Zo hebben we ondermeer de hele software voor de Huygens sonde geleverd die in januari 2005 is geland op Titan, de grootste maan van Saturnus."

Het kernteam voor deze opdrachten bestaat uit specialisten van LogicaCMG uit het Verenigd Koninkrijk, Nederland en Duitsland. Overeenkomstig de inkoopprocedures van Galileo Industries en ESA zal LogicaCMG nu starten met het selecteren van onderaannemers uit heel Europa die de talrijke componenten moeten gaan leveren die benodigd zijn om deze complexe voorzieningen te kunnen ontwikkelen.



LogicaCMG