hoofdklasse hockey


9-5-2006 : Van der Horst verreweg de beste

Natuurlijk is hockey een teamsport, maar ondertussen maakt het individu vaak nét het verschil. Nu de reguliere competitie voorbij is, worden daarom ook de individuele prijzen verdeeld. Zo gingen de eretitels voor de beste speler en speelster van de Rabo Hoofdklasse naar respectievelijk Robert van der Horst en Minke Booij. De prijsuitreiking vindt naar alle waarschijnlijkheid plaats tijdens de Champions Trophy voor dames in Amstelveen.

Robert van der Horst maakte gedurende de competitie de meeste indruk in de Rabo Hoofdklasse. Foto: Archief Jeroen van Bergen.

Bij de heren was het al een tijdje duidelijk dat Robert van der Horst verkozen zou worden tot beste speler van de Rabo Hoofdklasse. De international van Oranje Zwart eindigde met 210 punten op de eerste plaats en hield Teun de Nooijer en Laurence Docherty - met ieder 165 punten - op respectabele achterstand. Van der Horst neemt de gouden stick over van Jeroen Delmee, die vorig jaar de verkiezing won.

Routinier

Bij de dames ging de titel beste speelster dus naar routinier Minke Booij. De verdedigster van Den Bosch en Oranje ging al sinds begin november aan de leiding, maar kon op de slotdag nog achterhaald worden door Ellen Hoog. Dat gebeurde niet, waardoor Booij met 200 punten de gouden stick in ontvangst mag nemen. Booij volgt Naomi van As op, die dit jaar op de vijfde plaats bleef steken.

Blessure

Bij de heren prolongeerde Bloemendaal-goalie Jaap Stockmann zijn titel van beste keeper. Klaas Veering (Amsterdam, 144 punten) leek lange tijd af te stevenen op de eretitel, maar een blessure gooide roet in het eten. Veering miste drie wedstrijden, terwijl Stockmann gewoon onder de lat bleef staan en zo belangrijke punten sprokkelde. Met 164 punten veroverde Stockmann de gouden helm, gevolgd door Oscar ter Weeme (SCHC, 158 punten) en Guus Vogels (HGC, 155 punten).

Spannend

Bij de dames bleef de strijd om de gouden helm tot op de laatste speeldag spannend. Uiteindelijk werd Floortje Engels de opvolgster van Clarinda Sinnige. De winnares, die dit seizoen toevalligerwijs ook bij Amsterdam de ex-international opvolgde, eindigde met 159 punten op de eerste plaats. Eveline de Haan (KZ) en Mashall van Basten Batenburg (Laren) moeten met 156 punten genoegen nemen met de gedeelde tweede plaats. Lisanne de Roever sloot het seizoen met 150 punten af op de vijfde plaats omdat ze de laatste wedstrijd geblesseerd aan de kant bleef. De tweede, of misschien zelfs de eerste plaats, was anders nog haalbaar geweest.

Topscorer

Roderick Weusthof was net als vorig seizoen de meest scorende speler van de hoofdklasse. Het strafcornerkanon liet in 22 wedstrijden 35 doelpunten noteren en dat waren er liefst acht meer dan vorig jaar, toen de international ook al topscorer werd. Taeke Taekema, de andere strafcornerspecialist, eindigde met 25 doelpunten op de tweede plaats. Knap was ook de prestatie van Richard de Snaijer. Hij miste weliswaar met KZ op een haar na de play-offs, maar scoorde veel belangrijke doelpunten voor het elftal van Sonja Thomann. De Snaijer eindigde met 21 doelpunten op de derde plaats.

`Goudmijntje'

Mijntje Donners bewees dit seizoen nog altijd een neus voor de goal te hebben. Ondanks het feit dat de voormalige international een aantal wedstrijden miste vanwege haar huwelijksreis, eindigde `Goudmijntje' gewoon op de eerste plaats. Die positie veroverde ze pas op de laatste speeldag dankzij de vier doelpunten die ze scoorde tegen Rotterdam. Donners ging daardoor Kim Lammers, die de laatste wedstrijden geblesseerd aan de kant bleef, voorbij op de topscorerslijst. (DvdB)