Time : 12:38:29
Date : 09 May 2006
Sender Name: Fedichem

De chemische industrie in België: Eerder goede prestaties in 2005, gematigd optimisme voor 2006

De structurele handicaps wegwerken om de chemie volwaardig zijn rol te laten vervullen als motor van onze economie

Brussel, 9 mei 2006 - Fedichem kondigt vandaag de resultaten aan van de chemische industrie in België in 2005 en haar vooruitzichten voor 2006. Globaal gezien was 2005 een eerder goed jaar in een matige economische context. De chemische sector kwam vooral onder druk te staan van de aanhoudende stijging van de energie- en grondstoffenprijzen. Fedichem verwacht een economische heropleving in 2006. Het optimisme wordt echter getemperd door de impact van de geopolitieke instabiliteit op de energiebevoorrading. Om de ontwikkelingskansen van de chemie te vrijwaren en haar voortbestaan te verzekeren, moet er absoluut gewerkt worden aan een aantal structurele handicaps.

De omzet lag 4,3% hoger ten opzichte van 2004 en kwam uit op 48 miljard euro in 2005. Deze omzetgroei was vooral te danken aan de stijging van de afzetprijzen. Het productievolume daalde globaal gezien met ruim 3% in 2005, onder meer door interne technische omstandigheden (onderhoudsstops) bij sommige petrochemische installaties, stakingen die productie-onderbrekingen veroorzaakten en een minder gunstige macro-economische context, vooral in het eerste semester. Afhankelijk van de marktsituatie zijn niet alle producenten erin geslaagd prijsverhogingen door te voeren. Om de negatieve impact van onder meer de hogere energiekosten op de operationele marge te beperken, diende het beheersen van de kosten onverminderd verdergezet te worden.

De basischemie leverde de voornaamste bijdrage tot deze omzetgroei, en kende een stijging met bijna 7%. De subsectoren van de chemie dicht bij de verbruiker zoals de zepen, detergenten en cosmetica, evenals de farmaceutische producten lieten echter lieten een minder uitgesproken groeiritme optekenen. Andere subsectoren stroomafwaarts, zoals de kunststoffen- en rubberverwerkers, slaagden er ondanks de belangrijke stijging van de grondstofprijzen toch in om een goede omzetgroei te bereiken in 2005 (+7,9%).

De uitvoer van chemische producten liet een duidelijke toename noteren (+12%), en steeg tot 83,7 miljard euro in 2005. Anderzijds kende de invoer van chemische producten een stijging met 15,9% tot 70,5 miljard euro. Het overschot op de handelsbalans daalde met 0,7 miljard euro naar 13,2 miljard euro, onder meer omwille van de hogere invoer van organische basisproducten.

De tewerkstelling in de sector bleef vrijwel stabiel. Volgens de meest recente raming op basis van RSZ-gegevens stelde de chemische sector 93.800 personeelsleden tewerk in 2005.

De investeringen in vaste activa (volgens de BTW-aangiften) daalden voor het derde opeenvolgende jaar. In 2005 vielen ze terug naar 1,57 miljard ¤, hetzij een daling met 10,5% ten opzichte van 2004. Wel zijn er een aantal belangrijke investeringsprojecten aangekondigd vanaf 2006, vooral in de chemie-cluster van Antwerpen. Men kan dus een heropleving van de investeringen in 2006 verwachten. Deze betreffen zowel uitbreidingen van bestaande productiecapaciteiten als nieuwe productie-installaties. Van de kant van de inspanningen voor onderzoek en ontwikkeling was er dan weer gunstig nieuws. De uitgaven stegen in 2005 met 7,5% tot 2,15 miljard ¤, voornamelijk en andermaal dankzij de verdere groei in de sectoren geneeskunde en biotechnologie. Zo draagt de chemische sector duidelijk en op zeer positieve wijze bij tot het bereiken van de Lissabon-doelstellingen.

Al bij al verwachten wij dat de economische activiteit zich in 2006 verder zal herstellen. De aanhoudend hoge olieprijzen wegen echter steeds zwaarder door op de prestaties van de Europese economie en de chemische industrie in het bijzonder. Dit zou het optimisme voor 2006 kunnen overschaduwen. Bovendien worden steeds meer bedrijven binnen de sector geconfronteerd met structurele problemen en hebben ze steeds sterker te kampen met de concurrentie van lage loonlanden.

Niettemin blijft België de thuishaven voor de chemie, maar om haar voortbestaan en haar ontwikkeling te verzekeren moet er absoluut gewerkt worden aan de afbouw van een aantal structurele handicaps. De chemie staat voor een aantal belangrijke uitdagingen die in grote lijnen ook in Strategie 2010 van het VBO opgenomen werden.


- Het onderzoek en de ontwikkeling verder bevorderen mede dankzij financiële en fiscale stimuli om het werken in O&O aantrekkelijker te maken, O&O verder te stimuleren en zo de ambitieuze doelstelling van Barcelona te halen om 3% van het BBP aan O&O te besteden.


- Het arbeidsaanbod beter afstemmen op de arbeidsvraag, onder meer door een betere wisselwerking tussen het onderwijs en het bedrijfsleven (bv. lerarenstages) en een erkenning van de knelpuntberoepen in de chemie (bv. technische beroepen).


- Het wegwerken van de loonkostenhandicap ten opzichte van onze buurlanden. Een algemene lastenverlagingen en in het bijzonder de verlagingen voor ploegenarbeid worden beschouwd als een stap in de goede richting, maar verdere inspanningen zijn nodig om de loonkostenhandicap in het voordeel van België om te buigen.


- Streven naar competitieve energieprijzen door een efficiënte marktwerking en een evenwichtig klimaatbeleid om verdere groeikansen van energie-intensieve bedrijven in België te vrijwaren.


- Een milieubeleid dat meer ruimte voor ondernemen en rechtszekerheid biedt, mits gebruik van de best beschikbare technologieën (BAT).


- Een overheid die optimaal investeert in logistiek en infrastructuur. De chemie heeft nood aan een efficiënt logistiek netwerk door onder meer een goede marktwerking in het multimodaal vervoer (water, spoor en weg).


- Een gezondheidszorg die de bijdrage van de
geneesmiddelen-ontwikkeling erkent.

Informatie :
Peter Claes,
tel. +32 2 238 97 35,
pclaes@fedichem.be

Daniel Verbist,
tel. +32 2 238 99 91,
dverbist@fedichem.be