Het Nederlandse Rode Kruis

09 mei 2006
Suriname: 30.000 km² overstroomd

Sinds begin mei is er sprake van zware regenval in Suriname. In het binnenland staat tot 30.000 km² onder water. Vooral gebieden rond de rivieren de boven-Suriname, de boven-Marowijne, de Tapanahonyrivier en de Lawa zijn overstroomd. Zo´n 25.000 mensen zijn getroffen. Zeker drie mensen zijn om het leven gekomen. De bewoners van de ondergelopen dorpen zijn naar hoger gelegen gebieden gevlucht.

Hulpbehoefte in kaart brengen
Het gebied kan momenteel alleen via de lucht bereikt worden. Het Surinaamse Rode Kruis doet op dit moment onderzoek naar de behoeften van de getroffen bevolking. Met helikopters vliegt het Rode Kruis naar de ondergelopen dorpen. Dat is niet eenvoudig, want landingsstrips zijn ondergelopen. Ook liggen de gebieden liggen relatief ver van elkaar verwijderd.

Hulp vanuit Nederland
De Nederlandse regering heeft hulp aangeboden. Vanuit Den Haag overlegt het ministerie van Buitenlandse Zaken met de Verenigde Naties, het Nederlandse Rode Kruis en andere hulporganisaties over de steun aan Suriname.

Het ziet er niet naar uit dat de situatie zal verbeteren. Voor de volgende 72 uur wordt er meer regen verwacht. De regentijd is net begonnen.