25 mln euro steun voor ondernemers met internationale ambities

Evd partner in export

http://www.evd.nl

Meer dan 25 miljoen euro overheidssteun voor ondernemers met internationale ambities

De overheid stelt ruim 25 miljoen euro beschikbaar voor Nederlandse bedrijven die willen investeren in opkomende markten. Ondernemers met internationale plannen kunnen hun projectvoorstel tussen 23 mei 2006 en 15 augustus 2006 15.00 uur indienen bij de EVD. De ministeries van Buitenlandse Zaken (Ontwikkelingssamenwerking) en Economische Zaken willen door het geven van een overheidsbijdrage samenwerkingsprojecten tussen Nederlandse bedrijven en lokale bedrijven in opkomende markten stimuleren.

Het Programma Samenwerking Opkomende Markten (PSOM) wordt uitgevoerd door de EVD. Het doel van PSOM is het stimuleren van duurzame economische ontwikkeling in 48 landen waarvan Soedan dit jaar de nieuwkomer is. Met behulp van PSOM wordt werkgelegenheid gegenereerd, kennis overgebracht en de lokale private sector versterkt. PSOM beoogt een bijdrage te leveren aan duurzame armoedebestrijding en een goede positionering van het Nederlandse bedrijfsleven op deze markten te bereiken.

Tijdens de landelijke voorlichtingsbijeenkomst over PSOM op 23 mei (Den Haag) en de regionale bijeenkomsten bij de Kamers van Koophandel op 31 mei (Apeldoorn), 7 juni (Amsterdam) en 16 juni 2006 (Eindhoven) wordt verteld over deze overheidssteun en delen ondernemers hun ervaringen met het programma. De aanmelding voor de kosteloze voorlichtingsbijeenkomsten gaat via www.evd.nl/activiteiten/psom.

De financiële bijdrage die PSOM biedt aan de samenwerkingsprojecten is voor de meeste landen 50% van de totale projectkosten. De maximale projectomvang is over het algemeen 1,5 miljoen euro. Voor deze samenwerkingsprojecten geldt dat Nederlandse bedrijven een voorstel mogen indienen. Voor Mozambique, Oeganda en Zambia geldt dat ook bedrijven uit ontwikkelingslanden (de DAC-1-lijst) voorstellen mogen indienen. Voor meer informatie over de voorwaarden en criteria kunt u vanaf 23 mei via www.evd.nl/psom de tenderinstructies downloaden. In juni zullen er workshops worden georganiseerd over het schrijven van een PSOM-projectvoorstel.

PSOM geldt voor investeringen in maar liefst 48 landen in Afrika, Centraal- en Oost-Europa, Azië en Latijns-Amerika. Zie voor de meest actuele situatie m.b.t. de landenlijst: www.evd.nl/psom
Afrika: Benin, Burkina Faso, Egypte, Ethiopië, Ghana, Kaap Verdische Eilanden, Kenia, Mali, Mozambique, Rwanda, Senegal, Soedan Tanzania, Oeganda, Zambia, Zuid-Afrika. Centraal- en Oost-Europa: Albanië, Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Kazakhstan, Macedonië, Moldavië, Oekraïne, Roemenië, Russische Federatie, Servië en Montenegro, Turkije.
Azië: Afghanistan, Bangladesh, China, Filippijnen, India, Indonesië, Jemen, Mongolië, Pakistan, Palestijnse Autoriteit, Sri Lanka, Thailand, Vietnam Latijns-Amerika: Bolivia, Colombia, Guatemala, Nicaragua, Peru, Suriname




Ingezonden persbericht