Gemeente Ermelo


AVONDVLIEGPROGRAMMA

Het avondvliegprogramma van vliegbasis Soesterberg en het Militair Luchtvaart Terrein (MLT) Deelen wordt met ingang van maandag 1 mei 2006 aangepast. Vanaf die datum vindt het vliegen bij duisternis tijdens de zomermaanden gedurende slechts enkele weken plaats van maandag tot en met donderdagavond. Deze weken liggen verspreid over de zomermaanden.

Hiermee is de periode waarin avondvluchten tijdens de zomer worden uitgevoerd sterk verkort. Ook de start- en landingstijden zijn aangepast. Alle toestellen starten in de avonduren tussen 19.00 uur en 20.00 uur vanaf vliegbasis Soesterberg en landen daar uiterlijk om 24.00 uur. In de tussenliggende uren zal gebruik worden gemaakt van het MLT Deelen. Het avondvliegen is van essentieel belang omdat bemanningsleden (vliegers, loadmasters en doorgunners) getraind moeten worden om hun missies ook bij duisternis te kunnen uitvoeren.

Beperken geluidsoverlast
De wijziging van het avondvliegprogramma is onder meer ingegeven door de "late" geluidsoverlast voor de omgeving zo veel als mogelijk te beperken. Met de aanpassing van het avondvliegprogramma tijdens de zomermaanden hoopt de commandant vliegbasis Soesterberg, Kolonel-vlieger Dré Kraak, de overlast voor omwonenden van de vliegbasis te verminderen. Het avondvliegprogramma staat gepland in de week 18, week 22, week 27, week 31 en week 35. Overigens kan het vanwege operationele verplichtingen (bijvoorbeeld bij donorvluchten, MEDEVAC-vluchten, inzet traumahelikopter) altijd nodig zijn dat van bovenstaande planning moet worden afgeweken.

Transporthelikopters maken tijdens het avondvliegen zoveel mogelijk gebruik van de militaire oefenterreinen. Daarnaast is er een oefengebied aangewezen op de Veluwe en in de Betuwe waar van 50 meter tot 700 meter hoogte geoefend mag worden of incidenteel zoveel lager als in verband met de vliegopdracht noodzakelijk is. In het algemeen kan worden gesteld dat militaire helikopters boven gebieden met aaneengesloten bebouwing, industrie- en havengebieden daaronder inbegrepen, dan wel boven mensenverzamelingen een hoogte van tenminste 210 meter aanhouden en elders van tenminste 50 meter.

Uitzendingen
In de komende maanden worden 6 Cougar transporthelikopters en ongeveer 60 militairen van het 300-squadron voor een langere periode gestationeerd in Afghanistan om de vredesoperatie te ondersteunen.

Wijzigingen avondvliegen op een rij:

* Avondvliegen tijdens de zomermaanden in week 18, 22, 27, 31 en 35 van maandag tot en met donderdagavond;

* Op vliegavonden wordt overdag in principe vanaf 12.00 uur gevlogen. De meeste vluchten vertrekken dan later in de middag en in de vooravond;

* Uiterlijke landingstijd op vliegbasis Soesterberg is 24.00 uur;
* Er worden in principe geen circuits op Soesterberg gevlogen;
* Tanken geschiedt in de avonduren op MLT Deelen;
* De vrijdag is een normale vliegdag waarop alleen overdag gevlogen wordt;

* Door wijziging van operationele verplichtingen kan altijd van bovenstaande planning worden afgeweken;

* Voor eventuele geluidhinderklachten, veroorzaakt door het avondvliegen, kunt u bellen met het gratis nummer 0800-0226033.