Ingezonden persbericht


S H O
Samenwerkende
Hulporganisaties

Persbericht

Utrecht, 9 mei 2006

Samenwerkende Hulporganisaties openen gironummer voor hulp aan Suriname

Dinsdag 9 mei 2006 - De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben vandaag gironummer 797 ten name van SHO Den Haag geopend om geld te werven voor de slachtoffers van de overstromingen in Suriname. Op dit nummer kan het Nederlandse publiek zijn donaties overmaken.

Hevige regens zorgen sinds afgelopen zondag voor zwarte overstromingen in het Boven Suriname gebied maar ook Boven Marowijne is overspoeld. Zeker 120 dorpen zijn getroffen en 70 dorpen staan voor het grootste deel onder water. Zeker 20.000 tot 25.000 hebben huis en haard verloren. Precieze aantallen zijn nog niet bekend. Medische posten en scholen zijn onder water gelopen. Er is behoefte aan voedsel, water, medicijnen en onderdak. Mensen die zijn gevlucht naar hogere gebieden hebben onderdak nodig. Op dit moment regent het in het gebied en meteorologen voorspellen dat de regen de komende dagen zal aanhouden.

De directeuren van de SHO hebben vanmiddag besloten om een hulpactie te starten voor Suriname getiteld 'Samen voor Suriname'. De leden zijn in contact met hun lokale partnerorganisaties om te zien welke hulp direct nodig is. Een aantal heeft al voedselpakketten uitgedeeld. Ook zijn particuliere organisaties bezig de exacte behoeften van de bevolking en de mogelijkheden voor het verlenen van hulp in kaart te brengen. De komende dagen zullen de omvang van de ramp en de hulpbehoeften duidelijker worden.

Met de actie geven de SHO uitdrukking aan hun solidariteit met de Surinaamse bevolking.

De SHO zijn: Kerkinactie, Mensen in Nood/Cordaid, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, stichting Vluchteling, TEAR fund, Terre des Hommes en Unicef Nederland.



Ingezonden persbericht