Wereld Natuur Fonds Nederland

Staatssecretaris Van Geel praat via satelliet met poolexpeditie op Groenland

Staatssecretaris Van Geel (Milieu) heeft vandaag, dinsdag 9 mei, via een videoconference over het internet een gesprek gevoerd met poolreiziger Marc Cornelissen en zijn expeditieleden van het Ben & Jerry's Climate Change College op Groenland. Hij deed dat rijdend vanuit een speciaal uitgeruste auto van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA. Tijdens de rit werd Van Geel vergezeld door Marc van den Tweel, directeur Marketing en Communicatie van het Wereld Natuur Fonds.

Cornelissen en zijn expeditieleden maken op het ijs gebruik van een geavanceerde satellietverbinding. Via een Inmarsat-satelliet hebben ze beschikking over een snelle internetverbinding op de ijskap.

Van Geel kon tijdens het half uur durende gesprek met Marc Cornelissen de meest actuele informatie vernemen over het klimaat en de situatie van het ijs op Groenland. Zo vertelde Marc onder meer over de gesprekken die hij heeft gevoerd met de lokale bevolking op Groenland. Deze bewoners hebben de afgelopen jaren uit eigen ervaring de gletsjers langzaam zien smelten.

"Marc Cornelissen en zijn team maken klimaatverandering op de polen heel zichtbaar voor een breed publiek", aldus de staatssecretaris. Van Geel ging vandaag na zijn gesprek meteen door naar New York voor een vergadering van de VN-Commissie voor Duurzame Ontwikkeling . Daar wordt gesproken over duurzame energie en klimaatverandering.

Marc van den Tweel riep de staatssecretaris op te pleiten voor stimulering van nieuwe, duurzame innovaties. "Iedereen weet wat er moet gebeuren. Minder energie gebruiken en energie zo slim mogelijk produceren. Overheden moeten maximaal inzetten op het stimuleren van duurzame innovaties", aldus Van den Tweel, die vorig jaar het noordpoolgebied in Canada bezocht. "De schoonheid van die uitgestrekte ijsvlakte maakt dat je je als mens heel klein voelt. Het lijkt dan bijna onvoorstelbaar dat wij met ons energiegebruik meewerken aan de opwarming van de aarde- wat op de polen het eerst zichtbaar en voelbaar is". Van Geel kondigde aan in 2007 tijdens het Internationale Polair Jaar nauw te willen samenwerken met het Wereld Natuur Fonds en het Climate Change College.

Marc Cornellissen is mede-oprichter van het Climate Change College, een samenwerkingsverband met ijsproducent Ben & Jerry's en het Wereld Natuur Fonds, dat zich ten doen stelt om het publiek bewust te maken van de noodzaak om maatregelen te nemen tegen de opwarming van de aarde. Het college heeft zes jonge klimaatambassadeurs geselecteerd, die in het kader van hun opleiding momenteel met Cornelissen op Groenland zijn. Doel is om inzicht te krijgen in de gevolgen van klimaatverandering door de verhoogde uitstoot van CO2. Cornelissen en zijn team helpen wetenschappers met het onderzoeken van de sneeuw- en ijslagen. De resultaten worden gebruikt voor ESA's ijssatelliet Cryosat2 .

Het Wereld Natuur Fonds werkt op de Noordpool om het gebied zowel voor de mens als voor de natuur te behouden. Zo werkt het Wereld Natuur Fonds onder andere intensief aan bescherming van de ijsbeer, die vorige week op de IUCN Red List van bedreigde diersoorten verscheen.

/////////////



Wereld Natuur Fonds Nederland