FNV: valse start modernisering Arbo-wet

Fnv

Staatssecretaris Van Hoof schrapt met zijn vandaag bekend gemaakte wijziging van de Arbo-wet bepalingen die het werknemers nu nog mogelijk maken hun eigen verantwoordelijkheid nemen voor veiligheid en gezondheid op het werk. Deze aantasting van informatie- en overlegbepalingen en van de deskundige bijstand is in strijd met de adviezen van de SER en de Stichting van de Arbeid. De FNV is teleurgesteld en verbijsterd over deze valse start van de uitwerking van een unaniem SER-advies over een nieuwe arbostructuur.

Het kabinet komt volgens Nederlandse grootste vakcentrale aan één van de belangrijkste succesfactoren voor zelfwerkzaamheid, de motor van de systeemaanpak in bedrijven: Het schrapt de verplichting tot een jaarlijkse schriftelijke voortgangsrapportage over de uitvoering van het plan van aanpak. Daarnaast schrapt Van Hoof verplichtingen tot het actief verstrekken van informatie aan werknemers en hun vertegenwoordigers. Daarvoor in de plaats komt de passieve verplichting om de informatie beschikbaar te houden. Dat leidt naar het oordeel van de FNV tot inactiviteit waar (acuut) actief handelen geboden is.

Een zeer recente voorbeeld voor zelfwerkzaamheid is de preventiemedewerker. Alle bedrijven met tenminste 15 werknemers moeten een dergelijke gangmaker aanwijzen. De inkt in het Staatsblad is echter nog niet droog of bedrijven tot 25 werknemers worden vrijgesteld. De FNV vindt dat de wil om administratieve verplichtingen te beperken hier op een te kortzichtige manier de overhand krijgt.

Tegen de expliciete wens van SER en Stichting van de Arbeid vervalt het arbospreekuur. Dat zet een rem op het nemen van stappen door de werknemer in het belang van diens eigen gezondheid en veiligheid en die van anderen. Verder belemmert het kabinet het nemen van eigen verantwoordelijkheid door te formuleren dat de werknemer moet handelen 'in overeenstemming met de door de werkgever gegeven instructies'. Praktijk en rechtspraak laten echter zien dat het soms juist die - al dan niet uit economische overwegingen gegeven - instructies zijn die de veiligheid van werknemers en derden in gevaar brengen.

Verder merkt de FNV, mede naar aanleiding van de dodelijke ongevallen in de Amercentrale en in het Catshuis, op dat het instrumentarium voor strafrechtelijke handhaving in het wetsvoorstel tekort schiet. (Mede)verantwoordelijke rechtspersonen blijven te vaak buiten schot. En zowel de geëiste als de opgelegde straffen staan in geen enkele verhouding tot de ernstige inbreuken op de rechtorde waarom het gaat. Ook dit verzwakt bij een steeds verder terugtredende overheid de positie van werknemers.

FNV Voorlichting/
Paulus Plas: 06 2297 1859