MINBZ: Van Ardenne spreekt Veiligheidsraad toe over Darfur

Ministerie buza

http://www.minbuza.nl

Vandaag spreekt minister Van Ardenne (Ontwikkelingssamenwerking) op een speciale zitting van de Veiligheidsraad over Darfur. De Nederlandse minister houdt een pleidooi voor meer humanitaire hulp voor de vluchtelingen en een snelle instelling van een VN-vredesmissie in Darfur.

Die vredesmissie is nodig om het afgelopen vrijdag gesloten vredesakkoord goed uit te kunnen voeren. 'Intussen moet de huidige AU-vredesmissie zo snel mogelijk worden versterkt om de Janjaweed en andere milities te ontwapenen en bufferzones rondom de vluchtelingenkampen te beveiligen', aldus minister Van Ardenne. Nederland stelt daarvoor 15 miljoen euro beschikbaar. Minister Van Ardenne roept de EU en andere donorlanden op de AU-missie eveneens met geld en expertise te ondersteunen.

Ook zal minister Van Ardenne de Veiligheidsraad informeren over de Nederlandse plannen voor de ondersteuning van de wederopbouw van Darfur. De speciale zitting van de Veiligheidsraad is een initiatief van de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Condoleezza Rice.