Gemeente Amsterdam



Internationale documentairefestival Beeld voor Beeld

Nieuwste films Leonard Retel Helmrich en Frank Zichem in première tijdens Beeld voor Beeld

9 mei 2006
-
Beeld voor Beeld
Het definitieve programma van de 17e editie van het internationale documentairefestival Beeld voor Beeldis bekend en staat online. In het Tropentheater in Amsterdam worden gedurende vijf dagen meer dan twintig films uit diverse landen vertoond, waarin cultuur en beeldvorming centraal staan.

Tropentheater Beeld voor Beeld is een ontmoetingsplaats voor publiek en professionals. De filmmakers zijn altijd aanwezig bij de vertoning van hun film en er is veel ruimte voor discussie. Tijdens het festival gaat een aantal films van Nederlandse makers in première, waaronder Promised Paradise van Leonard Retel Helmrich en Bar'puru van Frank Zichem.

Nederlandse première: Promised Paradise

Promised Paradise van Leonard Retel Helmrich (Nederland, 2006, 52 minuten) beleeft op vrijdag 9 juni zijn Nederlandse première. In deze film volgen we troubadour-poppenspeler Agus, die met behulp van zijn pratende pop maatschappelijke gebeurtenissen kritisch becommentarieert voor kinderen en volwassenen. Promised Paradise, foto: beeld voor beeld

Naar aanleiding van de vele aanslagen in Indonesië, probeert hij het wezen van het moslimfundamentalisme te vatten en praat onder andere via een paranormaal begaafde met een van de overleden daders van de zelfmoordaanslag op Bali. Een barok portret van een land in verwarring, gezien door de ogen van een acteur die het fundamentalistische gedachtegoed aan de kaak stelt.

Wereldpremière: Bar'puru

Op donderdag 8 juni gaat Bar'puru (Suriname, 2006, 50 minuten) van Frank Zichem in wereldpremière. Frank Zichem legt in deze film de vele emoties bloot die het gevolg zijn van één van de meest aangrijpende periodes uit de Surinaamse geschiedenis: de Binnenlandse Oorlog.

De strijd tussen Ronnie Brunswijk en zijn vroegere baas, legerleider Desi Bouterse, duurde van 1986 tot 1992. Honderden burgers en strijders kwamen hierbij om; duizenden binnenlandbewoners sloegen op de vlucht. Veel dorpen, scholen en poliklinieken zijn inmiddels weer opgebouwd, maar de wonden zijn nog steeds niet volledig geheeld.

Openingsfilm: The Happiest People in the World

Happiest people, foto: Beeld voor Beeld De openingsfilm van Beeld voor Beeld 2006 is The Happiest People in the World (Bangladesh, 2005) van Shaheen Dill-Riaz uit Bangladesh. Volgens de London School of Economics wonen de gelukkigste mensen van de wereld in een van de armste landen ter wereld: Bangladesh, een plek die we voornamelijk associëren met natuurrampen en politieke onrust.

De Bengaalse regisseur Shaheen Dill-Riaz keert terug naar zijn geboortestad Dhaka, de hoofdstad van dit zogenaamde paradijs, en volgt vier van zijn vrienden. Behoren zij daadwerkelijk tot de gelukkigste mensen in de wereld?

Informatie

De 17e editie van Beeld voor Beeldvindt plaats van 7 t/m 11 juni in het Tropentheater te Amsterdam. Het definitieve programma staat nu op www.beeldvoorbeeld.nl. Kaarten zijn verkrijgbaar aan de kassa van het Tropentheater, telefonische reserveringen kan via tel. nr. 020 5688 500.