Gemeente Alkemade


Herhaling (gratis) cursus 'alcohol, drugs en opvoeding' Parnassia verzorg op woensdag 10, 17, 24 en 31 mei 2006 van 19.30 tot 21.30 uur in het gemeentehuis van Alkemade een cursus 'alcohol, drugs en opvoeding' Het programma wordt aangepast aan de vraag van de cursisten en richt zich met name op opvoedingsondersteuning. Daarnaast komt aan de orde wat de werking is van alcohol en andere drugs. Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Uit onderzoek blijkt dat het alcoholgebruik in onze gemeenten bovengemiddeld is en dat kinderen op steeds jongere leeftijd in aanraking komen met alcohol of andere drugs. Tijdens de cursus worden handreikingen aangedragen hoe ouders kunnen omgaan met jonge kinderen die willen ontdekken, met experimenterende pubers en kinderen die vermoedelijk veel gebruiken en misschien verslaafd zijn of kunnen raken. De cursus bestaat uit vier bijeenkomsten van 2 uur. Het maximum aantal deelnemers is twaalf. Vragen die aan de orde komen zijn:
* Hoe reageer je als opvoeder als je jonge kind thuis komt en naar rook ruikt ? Of vraagt om breezers te kopen voor een feestje thuis ?
* Hoe reageer je als je puber regelmatig aangeschoten of dronken thuis komt ?
* Hoe reageer je als je puber thuis wiet rookt ?
* Wanneer is er sprake van verslaving ?

* Hoe ga je in bepaalde situaties en je kind om ?

De cursus wordt verzorgd door Parnassia (instelling voor verslavingszorg) en is een vervolg op de informatieavond over alcohol en drugsgebruik die in 2005 is gehouden in de Alkeburcht. Deze vervolgcursus is vorig jaar al één maal gehouden in de gemeente Jacobswoude. Mede op verzoek van de enthousiaste cursisten wordt de cursus nogmaals aangeboden door onze beide gemeenten. De cursusplaats is nu het gemeentehuis van Alkemade.

U kunt zich voor
deze cursus opgeven bij * opgeven voor 3 mei 2006
Gemeente Alkemade Mevr. I. Pathuis (071) 332 72 49 i.pathuis@gemeentealkemade.nl Gemeente Jacobswoude Mevr. M. Jehee (0172) 50 31 82 mjehee@jacobswoude-zh.nl

Cursusprogramma 'Alcohol, drugs & opvoeding'

Bijeenkomst 1 Middeleninformatie

* Effecten en risico's van de relatief meest gebruikte middelen onder jongeren, te weten alcohol, cannabis, XTC en cocaïne;
* Fases van gebruik (jongeren experimenteren, gaat evt. over in sociaal, gewoonte, problematisch of verslaafd gebruik);
* Gebruik onder jongeren: de cijfers;

* Signaleren van problematisch gebruik: per middel specifieke kenmerken op fysiek;
* Psychisch en gedragsniveau.

Bijeenkomst 2 Puberteit en leefwereld

* Belevingswereld van pubers (versus volwassenen);
* Fabeltjes onder jongeren over genotmiddelengebruik;
* Redenen voor gebruik van jongeren;

* Eigen houding t.o.v. genotmiddelen en eigen motieven voor gebruik van deelnemers.

Bijeenkomst 3 Een open gesprek over genotmiddelen?!
* Communiceren met je kind (4 G's) ;

* Opvoedingsstijlen;

* Rol van ouders in puberteit aan de hand van Gedragscirkel;
* Weerbaarheid vergroten van je kind.

Bijeenkomst 4 Opvoedkunst van alledag

* Praten over drank en drugs: gesprekstechnieken aan de hand van Gedragscirkel;
* De praktijk: Wat doe je als...? En tips.

Onderaan deze pagina kunt u achtergrondinformatie over de cursusopzet downloaden. (zie onderaan) Bijlagen :
Alcohol drugs opvoeding cursusopzet mei 2006.pdf

'Alcohol, drugs & opvoeding'
Aanleiding
Uit onderzoek blijkt dat van alle twaalfjarigen al driekwart wel eens alcohol heeft gedronken en van kinderen uit groep zeven en acht van het basisonderwijs is dat de helft (Trimbos, 2003). Maar uit eerdere onderzoeken is gebleken dat alcohol extra schadelijk is voor kinderen, omdat hun lichaam nog in ontwikkeling is. Kinderen die voor hun vijftiende á zestiende jaar beginnen met drinken hebben daarnaast ook een grotere kans op alcoholverslaving. De alcoholtolerantie in de gehele samenleving is eigenlijk te hoog (NIGZ, 2004). Kortom, tegenwoordig beginnen kinderen gemiddeld op12-jarige leeftijd met alcohol drinken en dat brengt risico's met zich mee. Het afremmen van deze toename van jonge drinkers (dus het uitstellen van hun drinkgedrag) kan een belangrijk preventief effect sorteren. Een belangrijke interventie hiervoor is opvoedingsondersteuning, want verrassend genoeg drinkt 38% van de jeugd hun eerste glas alcohol met vader of moeder. Kinderen van 11 t/m 15 jaar zeggen twee tot zes (gemiddeld vier) glazen alcohol per gelegenheid te mogen drinken van hun ouders (STAP, 2005).
Doelstelling
'Opvoedingsondersteuning zijn die maatschappelijke activiteiten die zich richten op opvoeders met het doel de kwaliteit van het pedagogisch handelen te vergroten' (Trimbos, 2004). Door interventies op gebied van opvoedingsondersteuning te organiseren beoogt Parnassia, afdeling preventie:
het riskant gebruik van genotmiddelen bij kinderen en jongeren te voorkomen door opvoeders handvatten te bieden ter vergroting van hun opvoedkundige competenties ten aanzien van het experimenteergedrag van hun kind.
Naast deze hoofddoelstelling maken wij in de subdoelstellingen een onderscheid naar doelgroep, te weten:

* Intermediaire doelgroep: opvoeders van kinderen in de (pre-)adolescentiefase.
* Einddoelgroepen: kinderen tot 12 jaar, tieners tussen 12-16 jaar, jongeren vanaf 16 jaar. Intermediaire doelgroep

* Opvoeders hebben kennis over de effecten en risico's van de relatief meeste gebruikte genotmiddelen onder jongeren, te weten: alcohol, tabak, cannabis, XTC en cocaïne.
* Opvoeders zijn in staat duidelijke regels en grenzen te formuleren ten aanzien van het experimenteergedrag met genotmiddelen van hun kind.
* Opvoeders oefenen met enkele gesprekstechnieken, te weten actief luisteren en een 'ik'-boodschap afgeven, ten einde een open gesprek over genotmiddelengebruik met hun puber aan te gaan.

* Opvoeders wisselen ervaringen uit over hun opvoedingsstijl tav. middelengebruik.
* Opvoeders weten waar ze terecht kunnen voor meer informatie en kennen het (preventieve) aanbod van Parnassia.
Einddoelgroepen
Als het gaat om gebruik van genotmiddelen bij kinderen tot 12 jaar is onze boodschap gericht op uitstel van het eerste gebruik.
Wij wijzen ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie met name op de risico's van alcoholgebruik en geven tips mee om de sociale weerbaarheid te vergroten. Voor tieners tussen 12-16 jaar stellen we de doelstelling dat ze de risico's van genotmiddelen kunnen inschatten en verantwoord keuzes maken ten aanzien van gebruik..Ouders met kinderen in deze leeftijdscategorie willen wij met name informeren en adviseren over hoe zij een open communicatie met hun kind aangaan en welke risico's verbonden zitten aan het middelengebruik op deze leeftijd.
Ook voor Jongeren vanaf 16 jaar beogen we dat ze de risico's van genotmiddelen kunnen inschatten en verantwoord keuzes maken ten aanzien van gebruik.
Bij hun ouders benadrukken we de noodzaak van experimenteergedrag en geven tips over de wijze waarop zij daar invloed op uit kunnen oefenen om dat in goede banen te leiden. Cursus 'Alcohol, drugs & opvoeding'
Vier bijeenkomsten van 2 uur voor opvoeders van pubers die experimenteren met genotmiddelen. Max. twaalf deelnemers.
Bijeenkomst 1 Middeleninformatie

* Effecten en risico's van de relatief meest gebruikte middelen onder jongeren, te weten alcohol, cannabis, XTC en cocaïne

* Fases van gebruik (jongeren experimenteren, gaat evt. over in sociaal, gewoonte, problematisch of verslaafd gebruik)

* Gebruik onder jongeren: de cijfers

* Signaleren van problematisch gebruik: per middel specifieke kenmerken op fysiek,
* Psychisch en gedragsniveau.
Bijeenkomst 2 Puberteit en leefwereld

* Belevingswereld van pubers (versus volwassenen)
* Fabeltjes onder jongeren over genotmiddelengebruik
* Redenen voor gebruik van jongeren

* Eigen houding tov. genotmiddelen en eigen motieven voor gebruik van deelnemers Bijeenkomst 3 Een open gesprek over genotmiddelen?!
* Communiceren met je kind (4 G's)

* Opvoedingsstijlen

* Rol van ouders in puberteit aan de hand van Gedragscirkel
* Weerbaarheid vergroten van je kind
Bijeenkomst 4 Opvoedkunst van alledag

* Praten over drank en drugs: gesprekstechnieken aan de hand van Gedragscirkel
* De praktijk: Wat doe je als...???? En tips
Overige interventies
Het NIGZ zal samen met Teleac/NOT (Schooltelevisie) een voorlichtingsproject starten voor tieners en hun ouders. Het gaat om een televisieserie voor ouders en tieners, met een bijbehorend voorlichtingspakket. Naar verwachting zal dit via Parnassia verspreid kunnen worden.