BuitenParlement maakt jacht op Kamerleden

Inst. voor publiek en politiek

BuitenParlement maakt jacht op Kamerleden

Als het aan het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) ligt, gaan politieke partijen in de komende verkiezingsprogramma's meer aandacht besteden aan het thema internationale vraagstukken. Daarvoor is vandaag, in aanloop naar de Tweede-Kamerverkiezingen van mei 2007, het project 'BuitenParlement' gestart. Met onder meer een website en een serie publieke bijeenkomsten, de eerste op 10 mei a.s.

De aandacht voor internationale vraagstukken is in de aanloop naar landelijke verkiezingen betrekkelijk. Daardoor lijkt Nederland op een eiland dat geen relaties onderhoudt met de rest van de wereld. Het project BuitenParlement moet daar met een website en vijf publieke bijeenkomsten verandering in brengen.

De website, www.buitenparlement.nl, geeft het publiek inzicht in de manier waarop Nederlandse politieke partijen met hun verkiezingsbeloften zijn omgegaan op het terrein van internationale samenwerking en mondiale duurzame ontwikkeling. Realisatie van de acht millenniumdoelen, zoals in 2000 vastgesteld door de Verenigde Naties, staat daarbij centraal.
Op de publieke bijeenkomsten verantwoorden Kamerleden zich tegenover kritische commentatoren. Hiervoor worden de woordvoerders buitenland en/of ontwikkelings-samenwerking van de politieke partijen uitgenodigd. De eerste bijeenkomst is op woensdag 10 mei a.s. om 19.15 uur bij Instituut Clingendael in Den Haag en heeft als thema 'volksgezondheid'. De toegang is vrij en aanmelden kan via de website. De andere bijeenkomsten zijn op 28 juni,13 september en 22 november a.s. Het project eindigt op 13 december met een grote slotbijeenkomst.

Naast het thema volksgezondheid brengt BuitenParlement er nog drie onder de aandacht van het publiek, te weten handelsvoorwaarden, goed bestuur en militaire kwesties. Met de hierboven genoemde activiteiten zal uiteindelijk de invloed van de kiezer ten aanzien van het thema internationale vraagstukken moeten doorklinken in de komende verkiezingsprogramma's van de politieke partijen.

BuitenParlement is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP) en wordt
mede mogelijk gemaakt door de Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling (NCDO).